Bartenderns våriga drinkar till valborg

Tips & recept – så gör du alla drinkar vårigare

Publisert:
George Kahkejian är utbildad i Mixologi och har vunnit ett antal priser för sina signaturdrinkar, bland annat priset Årets Art deco 2018.

Solen börjar äntligen titta fram – nu vill vi ha friska vårdrinkar!
Bartendern George Kahkejian vet hur du mixar ihop de absolut bästa drinkarna till Valborgshelgen.

– De måste vara extra enkla, goda och snabba att göra, säger han.

Vårjackan är på. Solen värmer kinderna och den friska luften känns som nytt liv i lungorna. Äntligen är våren här!

– Det ska vi såklart fira med en god drink i handen, säger George Kahkejian.

Han arbetar som barchef på Vy NKPG i Norrköping och är känd för att mixa ihop helt nya drinkar – några med vilka han vunnit flera priser.

– Man blir mer sugen på drinkar på våren. Man sitter i solen och vill inte tänka på någonting annat. Därför är det viktigt att cocktailen är fylld med omtanke och passion. Den behöver inte alltid innehålla alkohol utan det är smaken som är viktigast, säger han.

  • Om du bara får välja en drink – vilken ger mest vårkänsla?

– Jag har en drink som heter Fröken Alva som jag gör med fläder, viol och lime. Den har väldigt fräscha ingredienser som kompletterar varandra helt perfekt, säger George Kahkejian.

Drinken är dessutom enkel att göra – ett klart plus om man vill maxa timmarna i solen.

– Allt du behöver göra är att skaka ingredienserna, sila och toppa med mineralvatten, säger han.

Frisk drink med fläder och viol
(12)

Frisk drink med fläder och viol

Så gör du vilken drink som helst vårigare

Georges främsta tips för att få till den våriga känslan i drinken är att använda mycket färska råvaror som örter, frukter och blommor. Och gör din egen sirap.

– Det är jätteenkelt. Koka bara vanlig sockerlag tillsammans med exempelvis 10-20 gram apelsinzest. Låt svalna och så är det klart. Fruktig sirap gör att allt känns vårigare.

Ett exempel på en vårig drink med färska örter är en av Georges favoritcocktails. Han kallar den “Klassisk timjan” och den innehåller färsk basilika, timjan, färskpressad limejuice och honung. Drinken är alkoholfri men vitvinsvinäger ger ändå den stingiga smaken.

– Ingen brukar tro mig när jag säger att den är alkoholfri, säger han.

Alkoholfri drink med timjan, lime och basilika
(9)

Alkoholfri drink med timjan, lime och basilika

  • Valborg ligger runt hörnet, vilken drink ska man bjuda på då?

– På valborg är det viktigt att drinkarna är extra enkla, goda och snabba att göra.

Med en härlig Hibiskus gin och tonic checkar du av tre av tre på den listan. Allt du behöver göra är att blanda den förberedda gin-blandningen med dubbelt så mycket tonic. Servera med is, ett litet knäppe hibiskus och citron eller lime som garnityr.

– Drinken har bara tre ingredienser och kommer falla alla i smaken.

Hibiskus gin och tonic
(18)

Hibiskus gin och tonic

George Kahkejian

Yrke: Bar manager.

Bor: I Norrköping.

Favoritdrink: Old fashioned, det finns så mycket kärlek i den drinken.

Instagram: @George.Kahkejian

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.