Kyckling, ris och curry – utan kyckling

4,1 (23 röster)

Matsmarta onsdag

”Kyckling med tillbehör är tydligen en av Sveriges populäraste rätter. Det kan innebära lite vad som helst i min värld, så jag har valt att tolka det utifrån en av mina absolut favoriträtter som barn, kyckiing med gul curry och ris – utan kyckling”, säger matkreatören Gustav Johansson.

”Texturerade vegokött som naturella oumphbitar eller liknande funkar fantastiskt bra istället för kyckling i det mesta. Hantera dem på i stort sett samma sätt, koka om du vill ha dem möra eller knaperstek om du vill ha dem med schysst tuggmotstånd, men inte för länge. Då blir de torra.”

Recept från Gustav Johanssons kokbok ”Vegansk husmanskost, (Bonnier fakta).

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

  • Ingredienser

  • 500 g oumph
  • 1 lök, gul
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 cm färsk ingefära, kan uteslutas
  • 1 msk curry, gul
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2.5 dl havregrädde
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 0.5 dl japansk sojasås, ljus
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • rapsolja, att steka i
  • 0.5 st lime, pressade saften
  • 0.5 kruka koriander
  • Till servering

  • 4 portioner basmatiris
  • grönsallad, med körsbärstomater

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Kyckling, ris och curry – utan kyckling.

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Gustav Johansson – matkreatör

Veganska recept

Husmanskost

MER OM GODARE

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Biffar, löksås och potatis – på nytt sätt

Veganskt mat – direkt på grillen

Vegansk burgare med en ”jävligt god dressing”

45 min

Colakokt carnitas

1 h 20 min

Vad blir det till middag?

Vegansk Husmanskost: Pannbiff med lök

Mustig texas chili som du lagar direkt på grillen

1 h 25 min

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Nya krogen med ”jävligt god vegomat”

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Rice’n’beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs

1 h 15 min

Lyxiga citronmuffins med lemoncurd toppade med hallonmaräng.

1 h 30 min

Söt kolakladdis med syrlig bärgrädde

45 min

Blomkålssteaks med ingefära och curry

15 min

Spenatgryta

30 min

Nacho grande med majs- och tomatsalsa och chilimajonnäs

1 h 15 min

Så odlar du persilja

Ät smart, hjälp planeten – och få bättre flås

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök