Publicerad:
Uppdaterad:

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Enkla recept på härlig mat att njuta utomhus i solen

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Omelett, tofuburgare och pastasallad.
Foto: Thinkstock, Ulrika Pousette, Nina Kindbro
Omelett, tofuburgare och pastasallad.

Sommar och sol lockar till lättlagade luncher och härliga picknickar. Här är en rad olika recept som passar för sommarens alla lata dagar.

Semesterlivet är skönt men kan vara ack så ansträngande när man plötsligt ska laga både frukost, lunch och middag.

Solen och värmen lockar ut oss på utflykter eller kanske en lunch på balkongen. Snabbt ska det gå och gott ska det vara. Här har vi samlat några av våra bästa recept för sommarlunchen och härliga picknickturer.

Sommarluncher

Lunch på sommaren får gärna vara något enkelt och snabblagat men ändå gott och fräscht. Blanda söta och salta smaker som fetaost med jordgubbar eller skinka och melon. Passa på att frossa i alla goda bär och härliga grönsaker som finns just nu. Leta efter ställen nära dig som säljer lokalproducerad frukt och grönsaker, det smakar så mycket mer och är bättre för miljön än importerat.

Tofuburgare med havsbris

En riktigt somrig rätt med läckra smaker av hav och tång.

Foto: Ulrika Pousette
Tofuburgare.

Avokadoburgare

Servera den helgröna burgaren med gravad eller kallrökt lax.

Foto: Thinkstock
Avokadoburgare med lax.

Omelett med fetaost, purjo och spenat

Släng ihop en omelett med det du har i kylen. Enkelt och klimatsmart.

Foto: Thinkstock
Omelett med feta, purjo och spenat

Smarta tips

  1. Frys in saftflaskan som kylklamp, fyll inte hela, vätska expanderar.

  2. Ta med våtservetter för att tvätta händerna med.

  3. Lägg alla ingredienser i egna lådor och låt alla blanda sin egen sallad på plats så blir gurkan inte sladdrig.

  4. Ta med en påse att stoppa soporna i och en påse att stoppa disken i.

  5. Hinner eller vill du inte laga mat själv går det lika bra att ta med sig hämtmat och något drickbart, huvudsaken är ju att man kommer ut.

Wraps

Wrap är verkligen perfekt när man vill göra av med alla de där små sparade matresterna som egentligen inte räcker till en hel måltid. En kall skivad potatis, en sked tzatziki, den överblivna grillade hamburgaren från igår. Komplettera med couscous, linser eller matvete så får du en härligt enkel men mättande lunch. Piffa upp couscousen med hackad persilja eller annat kryddgrönt.

Laddar ...

Fajitas med kyckling

Härligt kryddig kyckling med flera sorters grönsaker.

Foto: Thinkstock
Slå in din fajitas i papper så blir den lättare att handskas med.

Laxwrap med pepparrotsost

Tunna skivor av lax, gravad eller rökt, tillsammans med pepparrotsost med sting gör den här wrapen till en riktig höjdare.

Foto: Thinkstock
Laxwrap med fin smak av pepparrot.

Tempehwrap

Tänk att fermenterade baljväxter kan bli så gott. Här sätter ingefära, soja och lönnsirap smakerna.

Foto: Ulrika Pousette
Tempehwraps med goda smaker.

Sallad

Sallad går att variera i det oändliga och blir sällan tråkigt. Här kan du också passa på att använda rester som ligger och skräpar i kylskåpet. Hittar du inget kul att blanda i salladen kan du alltid skära en bit ost i kuber, till och med vanlig hushållsost blir gott. Glöm inte att toppa med en god dressing eller ringla över lite balsamvinäger, en god olivolja och en nypa flingsalt.

Halloumisallad

Den salta halloumin matchar de söta persikorna perfekt, och så lite crunch av hasselnötter på toppen så blir det komplett.

Foto: iStockphoto
Halloumisallad med vita persikor och hasselnötter.

Tonfisksallad

Lägg till bönor i salladen så får du en mer mättande sallad med lite extra protein.

Foto: Thinkstock
Tonfisksallad med borlottibönor.

Bulgursallad med halloumi

Stek halloumi, koka bulgur och plocka ihop några olika sorters grönsaker och vips så har du en god och mättande sallad framför dig.

Foto: Nina Kindbro
Matig sallad med bulgur och halloumi

Pastasallad

Har du kall pasta i kylen är valet givet, pastasallad så klart. Mättande och gott och du kan välja nästan vilka smaker som helst. Klassika smaker med skinka och ost går alltid hem men prova gärna en italiensk variant med parmaskinka och parmesan eller varför inte en grekiskinspirerad med feta och oliver.

Pastasallad med kyckling, fetaost och pesto

Det här är en riktig favorit med sina goda smaker. Fetaost och pesto passar otroligt bra ihop och kan med fördel mosas samman.

Foto: Nina Kindbro
Supergod pastasallad med kyckling

Pastasallad med chorizo

Het chorizo sätter fart på den här goda salladen. Grillad paprika matchar hetten fint med sina milda smaker.

Foto: Dagens middagstips
Pastasallad med het chorizo

Risonisallad

Risoni ser lite ut som ris men är pasta i miniformat. Skölj den efter kokning så klibbar de inte ihop. Passar fint som sallad till grillad kyckling.

Foto: Felipe Morales
Risonisallad med örter och parmesan

För dig som har brått – köp färdigt i affären:

  • Grillad kyckling, kycklingklubbor eller revbensspjäll

  • Potatissallad

  • Färdiga mackor

  • Färdig pastasallad

  • Bröd, ex. ciabatta eller baguette

  • Goda ostar

  • Salami

  • Cocktailtomater

  • Jordgubbar

  • Smoothie

  • Kakor

  • Bullar

  • Godis

  • Snacks

  • Dricka

Goda drycker

Rabarberlemonad

Lemonad, visst låter det läskande och gott. Den här godingen gör du av rabarber och lite citron.

Foto: Thinkstock
Rabarberlemonad

Björnbärsdrink

Bjud på en läckert lila drink med björnbär och med ett sting av frisk citron.

Foto: Thinkstock
Svalkande björnbärsdrink.

Jordgubbssaft

Finns det något som är godare än jordgubbssaft? Hemgjord smakar den som sommar på flaska. Här är ett enkelt recept som tar till vara sommarens skörd.

Foto: Anna Emilia
Jordgubbssaft
Publicerad:
Publicerad:

MER OM MAT & DRYCK