Grah – bönsoppa från Balkan

Foto: Ulrika Ekblom

Grah – bönsoppa från Balkan

3,4 (18 röster)

Matsmarta onsdag

”Första gången jag smakade grah var på mellanstadiet, hemma hos min kompis Albana. Hon bodde ett stenkast från skolan, och många gånger följde jag med henne hem när skoldagen var slut. Hennes mamma skämde bort oss med fantastiskt god mat. Grah serverade hon med nygräddat bröd och salladen shopska salata. Åh, jag minns värmen i köket och hur vi satt och fnittrade när vi doppade brödet i bönsoppan”

Recepten är hämtade ur Zeinas Mourtadas bok ”Veckans matsedel: middagsrecept från olika delar av världen” (Bonnier fakta).

Grah – bönsoppa från Balkan

  • Ingredienser

  • 2 lökar, gula
  • 2 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 200 g kött , rökt, eller korv (även vegetarisk korv går bra)
  • rapsolja, till stekning
  • 1 msk paprikapulver
  • 800 g vita bönor, konserverade
  • 2 buljongtärningar, grönsak, eller koncentrerad grönsaksfond
  • 2 lagerblad
  • 1.2 l vatten
  • salt och svartpeppar
  • Redning

  • 3 msk rapsolja
  • 2.5 msk vetemjöl, eller majsstärkelse
  • 2 msk paprikapulver
  • Servering

  • gott bröd

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Falafel-ish på nolltid

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Zeina Mourtada

MER OM GODARE

Vegansk citronmarängpaj

1 h 20 min

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Vegansk kladdkaka med päron

45 min