Grah – bönsoppa från Balkan
”Första gången jag smakade grah var på mellanstadiet, hemma hos min kompis Albana. Hon bodde ett stenkast från skolan, och många gånger följde jag med henne hem när skoldagen var slut. Hennes mamma skämde bort oss med fantastiskt god mat. Grah serverade hon med nygräddat bröd och salladen shopska salata. Åh, jag minns värmen i köket och hur vi satt och fnittrade när vi doppade brödet i bönsoppan”
Recepten är hämtade ur Zeinas Mourtadas bok ”Veckans matsedel: middagsrecept från olika delar av världen”.
Ingredienser
- 2 lökar, gula
- 2 Morötter
- 3 vitlöksklyftor
- 200 gkött , rökt, eller korv (även vegetarisk korv går bra)
- Rapsolja, till stekning
- 1 mskpaprikapulver
- 800 gvita bönor, konserverade
- 2 Buljongtärningar, grönsak, eller koncentrerad grönsaksfond
- 2 lagerblad
- 1,2 lVatten
- Salt och svartpeppar
Redning
- 3 mskRapsolja
- 2,5 mskVetemjöl, eller majsstärkelse
- 2 mskpaprikapulver
Servering
- gott bröd
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada driver den prisbelönta bloggen Zeinas Kitchen – en av Sveriges största matbloggar. Hon är välkänd i tv-rutan och har skrivit flera populära kokböcker. Här delar Zeina med sig av lättlagade och smakrika recept från hela världen både för vardagar och högtider.
Visa 11 recept