Frantzéns lycka: Andra krogen med tre stjärnor

”Du kan aldrig slappna av på den nivån – alla detaljer måste sitta.”

Uppdaterad 2021-09-15 | Publicerad 2021-09-01

Björn Frantzéns krog Zén i Singapore fick under onsdagen sin tredje Guide Michelin-stjärna.

Om drygt två veckor ska Michelin-stjärnor delas ut till nordiska krogar.

Men redan nu har den svenska krögaren Björn Frantzén fått full pott – för andra gången.

– Det här har varit vårt mål sedan vi öppnade, säger han.

Framgångssagan fortsätter för stjärnkocken Björn Frantzén, som har ett mindre imperium av lyckade restauranger. Världen över.

Något som bevisades under onsdagen då hans restaurang Zén, i Singapore, på sitt tredje år fick sin tredje Guide Michelin-stjärna.

– Det blev ju en bra onsdag det här! Det känns skitkul, det här har varit vårt mål sedan vi öppnade en systerrestaurang till Frantzén på andra sidan jorden.

Systerrestaurangen Zén i Singapore.

Andra trestjärniga krogen

Björn Frantzén har nu alltså två trestjärniga krogar. Hans restaurang Frantzén i Stockholm blev den första i Sverige att uppnå tre stjärnor år 2018.

I dag har Frantzén Group tre restauranger i Stockholm: Frantzén, Bobergs matsal och Astoria som öppnade i mars tidigare i år.

Utöver de har stjärnkocken Frantzén’s Kitchen i Hong Kong, Studio Frantzén som ska öppna 2022 i Shanghai, Villa Frantzén som ska öppna 2022 i Bangkok, Zén i Singapore och Studio Frantzén som också ska öppna 2022 i Singapore.

Björn Frantzén har i dagsläget två trestjärniga krogar.

De restauranger som Björn Frantzén har eller har på gång utöver Frantzén och Zén är inte tänka att bli några stjärnkrogar.

– Det räcker med att ha två restauranger med tre stjärnor, vilket är ett enormt arbete och som involverar en massa människor. Du kan aldrig slappna av på den nivån – alla detaljer måste sitta.

”Lyx har förändrats”

Framgångsreceptet för stjärnkrogarna är enligt Björn Frantzén att de lyssnar på sina gäster: nivån på maten och råvarorna i kombination med sjukt bra service och dryck. Men framförallt att de är avslappnade.

– Lyx har förändrats, fine dining behöver inte vara stelt och tråkigt längre.

Den höga nivån på mat, dryck, råvaror och service med en nypa avslappnad stämning är enligt Frantzén ett lyckat koncept.

Den erfarne stjärnkoken är inte längre särskilt nervös inför stjärnceremonierna utan snarare förväntansfull, men han kan fortfarande känna lite puls.

– Det är klart att när de börjar presentera de tvåstjärniga restaurangerna och inte nämner Zén, då får man lite puls och undrar vad i helvete som är på gång. Men så blir det tre stjärnor. Det är superhäftigt, man får passa på att njuta.

Om drygt två veckor avgörs det om Frantzén får behålla sina tre stjärnor.

Den 13 september avgörs vilka restauranger i Norden som kommer få, behålla eller bli av med Guide Michelin-stjärnor. Och Björn Frantzén hoppas att de får behålla sina tre, då han anser Frantzén vara så mycket bättre i dag än för ett eller två år sedan.

– Det skulle vara snopet om vi bara får ha våra sammanlagda sex stjärnor i typ tio dagar.

  • Har du några andra planer på gång förutom tre nya krogar runt om i världen?

– Haha, nej det får räcka med dem och att försvara de här två trestjärniga. Jag har att göra om dagarna!