Bjud på juicefest!

Uppdaterad 2013-11-26 | Publicerad 2013-08-13

Eftermiddagsslö eller på jakt efter smarriga alkoholfria alternativ till partyt? Färgglada juicer är en fest för både kropp och gom. Här hittar du massor av mumsig inspiration till årets julklapp 2013, råsaftcentrifugen.

Recept och bilder ur boken ”Juice power and detox” av Renée Voltaire.

Matentreprenören Renée Voltaire har länge varit ett stort fan av juicer. Hon menar att egna färskpressade varianter innehåller massor av bra

näring.

– Jag dricker i princip alltid en halv till en liter grön juice per dag och det hjälper mig att hålla mitt blodsocker i balans och ger mig energi och kraft i vardagen, säger hon. Men det är inte bara grönsaks­juicer som kan stämplas som nytt­iga vitaminbomber. Här bjuder Renée på tre fruktiga juicerecept från nya boken ”Juice power and detox”.

GRANAT & ÄPPLE 5 dl

Granatäpple tillhör en av de mest antioxidantrika frukterna, och innehåller förutom C-vitamin en mängd skyddande flavonoider som bland annat motverkar åderförkalkning.

Du behöver:

2 granatäpplen

2 äpplen

½ rödbeta

Dela granatäpplet i klyftor och pilla ut kärnorna (prova i en skål med vatten så stänker det inte). Skölj äpplen och rödbeta och skär bort toppen och botten på rödbetan. Juica alla ingredienser. God juice som smakar lite päron – skumt!

PHYSALIS SHOT 2 dl

Du behöver:

10 physalis

1 morot

1 grapefrukt

1 näve mynta

Ta bort bladen på physalis­bären. Skölj bär och morot. Skär bort yttersta skalet på grapefrukten och juica tillsammans med mynta. Physalis är sura och söta på samma gång. Supergoda och snygga shots!

Tips! Physalis är proteinrika bär som inne- håller virus- och inflammations­hämmande bio­flavonoider och är rika på vitaminerna C, A, B6 och B12.

CITRUSBÅL  1 liter

Du behöver:

2 citroner

2 apelsiner

7 dl bubbelvatten

3 msk raw agave

2 nypor cayennepeppar

Dekoration:

1 apelsin

1 citron

1 lime

isbitar

Skär bort det yttersta skalet på citroner och apelsiner och juica. Blanda med bubbelvatten i en bålskål, söta med agavesirap och krydda med cayennepeppar. Dekorera med klyftor av apelsin, citron och lime. Är det sommar skivar jag i jordgubbar och kastar i fläderblommor i bålen.

Text: Jonna Karvonen
Foto:Beatrice Lundborg

Följ ämnen i artikeln