Zeinas ”skolmatssås” gör nostalgi-succé
”Det går nästan inte att misslyckas”
Det var avsaknaden av vissa recept och en oväntad graviditet som var starten på bloggandet. Och tack vare enkla, inspirerade nyheter – samt ett par riktiga klassiker har Zeina Mourtadas mat gjort succé.
– Panerad fisk med kall sås, ”skolmatssås”, är populär. Varje gång jag lagt upp den har det blivit stor uppståndelse, säger hon.
Har du någon maträtt du minns från skolbespisningen?
Kanske är det kycklingleverbiffarna, lapskojsen eller potatisbullarna som många minns med avsmak. Men det finns även några riktiga guldkorn i skolkökets matpalett – som mandelfisk eller panerad torsk med sås. Rätter som många minns med varma tankar.
– Jag älskade skolmaten och vissa rätter har man tagit med sig i livet. Just receptet med ”skolans fisksås” som jag kallar det är ett av mina mest populära. Och det är en typisk skolrätt som många upplever som nostalgisk, säger Zeina Mourtada, till Aftonbladet Mat&Vin.
Just såsen är rättens styrka och enligt Zeina är den perfekt – eftersom den bara är så ruggigt enkel att göra.
– Såsen är något som folk älskar och säger att de skedar upp massvis av. Den är så enkel: Det ska inte kokas eller nått , det är inget hacka, utan bara ösa i alla ingredienser i en skål och blanda.
Inte en tanke på att börja blogga
Zeina säger att hon alltid har gillat mat och matlagning, men det var bara en rad sammanträffanden som fick in henne på bloggandet.
– Det hela började med att jag blev med barn. Jag hade inte en tanke på att börja blogga – eller ens att bli med barn. Jag startade en matgrupp på Facebook och la upp matbilder dagligen. Det var mat som jag lagade åt min familj. Medlemmarna i gruppen gillade mina recept och efterfrågade dem. Då skapade jag "Zeinas kitchen" som en rolig grej för att kunna ha alla mina recept samlade på en plats. Till en början var det inte alls proffsigt, men folk gillade det och när jag satsade på det så blev det helt ”crazy”.
Bästa matblogg – enligt svenska folket
Efter det gick det snabbt. Zeinas matblogg nominerades och vann med över 7 000 röster pris som folkets val vid utdelningen av Matbloggspriset 2015. Och det är enkelheten som gjort att hennes mat går hem i de svenska köken.
– Jag satsade mycket på bra recept som jag inte tyckte fanns och autentiska rätter som jag tyckte var svåra att hitta. Till en början satsade jag mer på recepten än utseendet, men nu har jag ryckt upp mig och satsar även där.
Och även om det är svårt att livnära sig på en blogg har hennes matfilosofi har öppnat flera dörrar. Zeina har numera en matkasse i samarbete med mat.se och i höst ska hon påbörja ett nytt spännande projekt.
– Jag ska hjälpa barn att hitta matpassion. Jag kommer hålla en kurs på fryshuset i Husby och hjälpa barn och ungdomar att hitta bättre matvanor. Det är något jag ser fram emot jättemycket.
Receptet på Zeinas ”skolmatfisk” hittar du här under.
En skolmatsklassiker som ger nostalgikänsla – samtidigt som den är både enkel och god. Receptet är för 6 personer.
Zeinas panerade fisk med ”skolmatsås”
Ingredienser
Fisken
- 6 vita fiskfiléer av valfri sort, djupfrysta eller färska
- 2 ägg
- 2 msk mjölk
- 1 dl vetemjöl
- 3 dl ströbröd
- 1 msk citronsaft, från färsk citron
- 1 tsk örtsalt, eller vanligt salt
- 1 tsk svartpeppar
- smör, till stekning
Kall dillsås
- 3 dl gräddfil
- 1 dl filmjölk , vanlig yoghurt eller crème fraiche
- 0.5 dl majonnäs
- 1 dl bostongurka
- 1 kruka dill, finhackad och färsk (eller 1 paket djupfryst dill)
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- svartpeppar, en nypa
Potatismos
- 500 g potatis, mjölig sort
- 2 dl mjölk
- 50 g smör
- 1 tsk salt
Gör så här
Av: Felix Björklund
Källa: Zeina Mourtada /zeinaskitchen.se
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Recept som hjälper dig att matsmarta
”Det kräver knappt något arbete alls”
Laga fisk i ugn från Sveriges bästa blogg
”Det är grymt gott och lätt”
30 min
Rensa kylskåpet – gör pytt i panna
Cronut, rumla och backlavasemla – årets semmelnyheter är här
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Så gör du veganska köttbullar i gräddsås
45 min
Fredrik Nylén bakar i regnbågens alla färger
Tacopannkakor får barnen att jubla
Tareq Taylor: Det här är mina favoritrecept
”En god morgon” - ny kokbok om frukost av Anja Forsnor
15 min
Bloggaren Theres: ”Vi äter bara eko-mat...”
”Tråkigt att bjuda på 90-tals tacos...”
Mästerkockens franska favoriter
Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker
Höstens bästa frukost
Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok
Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda
Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok
Vegansk matlåda prisas för sitt Instagramkonto
Författarens påskiga tips: Våga vägra ägg
1 h 30 min
”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare
Recept som hjälper dig att matsmarta
”Det kräver knappt något arbete alls”
Laga fisk i ugn från Sveriges bästa blogg
”Det är grymt gott och lätt”
30 min
Rensa kylskåpet – gör pytt i panna
Cronut, rumla och backlavasemla – årets semmelnyheter är här
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Så gör du veganska köttbullar i gräddsås
45 min
Fredrik Nylén bakar i regnbågens alla färger
Tacopannkakor får barnen att jubla
Tareq Taylor: Det här är mina favoritrecept
”En god morgon” - ny kokbok om frukost av Anja Forsnor
15 min
Bloggaren Theres: ”Vi äter bara eko-mat...”
”Tråkigt att bjuda på 90-tals tacos...”
Mästerkockens franska favoriter
Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker
Höstens bästa frukost
Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok
Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda
Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok
Vegansk matlåda prisas för sitt Instagramkonto
Författarens påskiga tips: Våga vägra ägg
1 h 30 min