Så äter du billig mat på liten budget

Hanna Olvenmark: Fixa middag till hela veckan för 300 kr

Publisert:

Vi är mitt inne i januari, månaden då många plånböcker ekar tomma. Ja, den 24 januari sägs vara årets fattigaste dag. Trist, kan tyckas. Men det behöver det inte vara. Faktum är att du kan festa på fantastiskt god mat för nästan inga kronor alls.
– Om man är en riktig snåljåp, så går det utmärkt, skrattar dietisten Hanna Olvenmark, som även har gett ut boken ”Portionen under tian.”

Är det någon som är en mäster-budget-kock, så är det hon. När en färdig matkasse med fem middagar kostar strax under 1000-lappen, så visar Hanna hur man kan få middag veckans alla dagar för ynka 300 spänn. Och det handlar inte om att hon åker runt och letar reapriser.

– Extrapris är kanon, och många svinnvaror är nedsatta, men det gäller att inte bara lockas av priset, utan fundera på vad varan ska användas till. Använder man inte varan, blir den inte billig. Däremot tjänar man på att sätta sig ner och planera maten, istället för att försöka få inspiration i affären.

Hon säger att det handlar om att lägga pussel.

– Lagar jag en rätt med belugalinser och får två deciliter över, så funderar jag på hur jag kan använda resten nästa dag. Försök också att tänka på vilken säsong vi befinner oss i just nu, och vilka råvaror som är bra då. 

  • Och vilka råvaror är bra att köpa just nu?

–  Nu finns det mycket god kål, som vitkål, grönkål, svartkål och brysselkål, men även äpple, pumpa och rotfrukter. Och frysta grönsaker är alltid bra.
Hanna har själv hållit på med det här sedan hon var student, singel och behövde leva snålt. Och periodvis har det varit lite av en sport att bevisa både för sig själv och andra att det går att äta billig och god mat. 
– Ett tag var jag helt besatt när det gällde att klara sig på så lite i månaden som möjligt, skrattar hon. En gång lyckades jag få ner matbudgeten till 600 kronor för en månad, men då var menyn lite torftig. Nu är jag sambo och har en mycket bättre ekonomisk situation, men jag vill fortfarande ha låga omkostnader, det ger mig ökad frihet.

Men hon kallar sig fortfarande för snåljåp – och gör det med stolthet.

– För mig handlar det om mer än att spara pengar, jag tycker att det är fint att vara sparsam med jordens resurser, att minska såväl matsvinnet som vårt klimatavtryck. För billig mat med mindre kött är ofta bra för klimatet också. 

Ät mat i säsong: ””

Så vad är tricket för att få budget-maten att kännas festlig? Jo, dels kan man lägga upp och servera på fina fat, dels kan man bjuda in goda vänner. Hanna berättar att i Brasilien är ”att äta tillsammans med andra” till och med ett kostråd för att det är positivt för hälsan. 

– Sedan ska man använda buljong, soja och kryddor för att få fyllighet i rätten och få upp smakerna.

  • Vad lagar du när du vill unna dig?

– För mig handlar det inte om dyra råvaror, utan vad jag tycker om. Just nu är jag förtjust i en tacopaj. Jag tycker också om pasta och pizza. Pizza är inte bara festligt, utan också klockren restmat, man kan lägga på allt möjligt som finns i kylskåpet, säger Hanna Olvenmark.

Och även när februarilönen har kommit in på kontot uppmanar Hanna till att fortsätta tänka matsmart – eftersom det är bra för såväl budgeten som klimatet.

  • Vad gör du för pengarna du sparar?

– I början av förra året köpte jag en liten stuga ute i skogen. Vilken lycka! Dessutom hann jag precis innan pandemin då alla ville ha hus och priserna steg. Men ska man ha en stuga behöver man en buffert, dessutom har jag investerat i en badtunna, säger hon nöjt. 

Planera maten. Ta dig en funderare en gång i veckan. Förutom att du spar tid, så slipper du slipper stå där i affären och handla på hunger och måfå, vilket brukar bli kostsamt, tipsar Hanna Olvenmark.

Budget-njut: Snåljåpens 8 tips

  1. Tänk säsong. Inte nog med att grönsaker i säsong är godare, de är också billigare. 
  2. Planera maten. Många tycker att det är tråkigt, å andra sidan är det också jobbigt att dagligen behöva tänka på vad man ska äta till middag. Så ta dig en funderare en gång i veckan. Förutom att du spar tid, så slipper du slipper stå där i affären och handla på hunger och måfå, vilket brukar bli kostsamt.  
  3. Gör en inköpslista. Genom att göra en inköpslista minskar du risken att köpa sådant du inte behöver eller redan har.
  4. Gör storkok. Det som blir över kan du lägga i ”nödmatlådor” att ta med till jobbet eller ta fram en kaoskväll hemma (istället för att köpa take away). 
  5. Fixa matlåda. På så sätt kan du gå en promenad på lunchen istället för att köa för en dyr sallad. Men framförallt spar du pengar, 70–90 kronor per dag, alltså mellan 350–450 kronor i veckan. 
  6. Scanna av skafferiet, kyl och frys med jämna mellanrum, så att du vet vad som finns där.
  7. Allt kan ersättas mot något annat. Du behöver inte följa recept till 100 procent, se vad du har hemma och våga experimentera. 
  8. Bli bästis med baljväxter, som linser, bönor och ärtor. De är klimatsmarta livsmedel. Ett kilo nötkött släpper ut cirka 27 kilo koldioxidekvivalenter, jämfört med knappa 0,5 kilo för 1 kilo torkade baljväxter. Färdigkokta är finemang, men torkade är superbillig mat.

3 sätt att minska matsvinnet

  • Att slänga mat är väldigt oekonomiskt, ändå hamnar cirka 25 procent av den mat vi bär hem i soporna. Hanna Olvenmark tipsar hur du minskar svinnet.  
  • Bedöm själv. Gå inte på bäst före-datumet. Titta, lukta och smaka på maten innan du kastar den. 
  • Frys in, exempelvis grönsaker eller ostkanter som håller på att bli gamla – eller överblivet vin. Den som spar hen har. 
  • Ha restmiddag två gånger i veckan. Då lagar du mat på det som redan finns hemma. Middagen blir då ”gratis”!
Hanna Olvenmark, aktuell med boken ”Portionen under tian – Äta ute”.

Hanna Olvenmark

  • Ålder: 33. 
  • Familj: Sambo och dottern Ronja, 1. 
  • Bor: Göteborg. 
  • Gör: Dietist och författare. 
  • Aktuell med: Sajten undertian.com, instagramkontot Portionen under tian och boken ”Portionen under tian – Äta ute”, som kommer i slutet på februari.