Sportlovsmat – så fixar du mat, mellis och fika

Av: 

Linda Newnham

Matkreatören Linnea Seidel tipsar om hur du enklast löser matlagningen under sportlovet.
Matkreatören Linnea Seidel tipsar om hur du enklast löser matlagningen under sportlovet.

Mat & Dryck

Äntligen sportlov! Här är några barnsligt goda recept som småfolket älskar. Och tips på hur du kan tänka för att lovet inte ska bli ett enda långt matlagningsmaraton – så ni får tid till äventyr och mys.

De kommande veckorna är det sportlov i Sverige. En möjlighet att åka pulka, skidor, leta troll i skogen, grilla korv och dricka varm choklad ur termos – om lovet inte innebär ständig kökstjänst vill säga.

– Jag brukar säga att nu öppnar Hemmarestaurangen AB, skrattar Linnea Seidel, matkreatören bakom bloggen ”Linneas skafferi.”

Linnea säger att hon ofta går i dröm-fällan i samband med lov, där hon målar upp en bild av hur glada barn är ute dagarna i ända, i strålande solsken och gnistrande snö – bara för att dagar senare ha tröttnat på ”jag har inget att göra-tjatet.”

– Jag kan också få dåligt samvete när jag ser bilder på hur alla andra åker till badhuset, på äventyr och härliga resor, medan vi står i trädgården och grillar korv. Men i år kommer många att chilla hemma i soffan, eller packa matsäck och vara ute i skogen, på grund av corona. Och på sätt och vis är det nog sunt att sänka förväntningarna och ambitionsnivån, säger Linnea.

Ladda med en stor pastasallad

Linnea säger att hon har sina knep för att slippa känna sig som kökspersonal.

– I början av en lovvecka brukar jag göra i ordning en stor pastasallad, som får fungera som bas för lunchen. Ena dagen serverar jag kyckling därtill, en annan dag slantar jag i korv eller serverar med skinka och kokt ägg. På så sätt är lunchen klar på fem minuter.

Ett annat sätt är att bjuda in barnen till köket, att laga mat eller baka tillsammans kan också vara en rolig lovaktivitet.

– I stället för att tvinga barnen att hjälpa till brukar jag fråga vad de vill laga och äta. Viktigt är att inte ha bråttom när man lagar mat tillsammans med barn, och att låta dem göra saker på sitt sätt. Kanske vill de steka gröna pannkakor, toppen, då gör vi det.

Att lägga sig på barnens nivå och ta genvägar är också ett knep.

– Pizzabullar är ett bra exempel. När jag gör dem tillsammans med barnen köper jag färdig pizzadeg. Ska vi först knåda en deg som sedan ska jäsa, ja, då har i alla fall mina ungar tappat lusten och sprungit iväg för att göra annat innan det är dags att rulla bullar.

Alla mellanmål måste inte vara nyttiga

Att baka småkakor i början av veckan är ett annat tips.

– Vissa dagar kanske jag serverar smoothie och smörgås till mellis, andra dagar vill man ha kakor och bullar. Småkakor är bra, för de klarar sig många dagar i en burk på bänken.

Mat kan med fördel också ätas utomhus på lovet. Korv med bröd i all ära, men det finns alternativ.

Pizzabullar är lätta att packa ner och ta med sig, liksom wraps eller soppa i termos som serveras med smörgåsar.

Superfood boost

Palmcrantz Aziz, Erica

Superfood boost

119,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Få barnen att hjälpa till i köket

  • Välj tillfälle. Du kanske vill ha en mysig stund tillsammans i köket, men med trötta, hungriga barn är risken att det istället blir gnissel och gnäll. Så välj rätt dag.
  • Lägg ribban rätt. Fråga barnen vad de vill göra. En nioåring kanske blir förnärmad om du sätter honom på att hacka gurka. Han kanske tycker sig kunna steka köttbullar istället.
  • Låt kreativiteten flöda. Vill barnen göra chokladbollar i form av harpluttar eller snögubbar som rullas i pärlsocker, så låt dem. Ju mer vana både barn och vuxna får i köket, desto mer avancerade saker kan man göra. Och alla måste börja någonstans.
  • Bjud in till finfika. Bestäm att ni ska bjuda någon på lunch eller fika, och laga eller baka något till den stunden. Det brukar alltid vara roligare att ha ett mål med det man gör.

5 saker att ladda upp med inför lovet

  1. Massor av frukt. Perfekt att ha hemma. Då kan ni fixa fruktsallad, sno ihop en smoothie eller ta ett äpple i farten när blodsockret sjunker.
  2. Korv med bröd. Världens kanske bästa nödraket. Har räddat många lediga dagar. Dessutom kan ni ta med maten om andan faller på och ni vill göra en utflykt.
  3. Varm choklad. Är det lov så är det. Varm choklad gör alla dagar lite festligare.
  4. Ingredienser till bakning. Att baka är en rolig former av pyssel. Ni kan baka såväl småkakor som frukostbröd. Mina barn är fascinerade över att lite mjöl, vatten och jäst kan bli en hel limpa.
  5. Tortilla eller libabröd är väldigt användbara. Kan bli såväl wraps som snabba pizzor. Och de är lätta att variera; om barnen bara vill ha tomatsås, skinka och ost på sin snabbpizza, så kan du lägga på något annat gott.

Linnea Seidel

Ålder: 33.
Familj: Man och barnen Axel, 9 och Isac, 6.
Bor: Sala.
Gör: Matkreatör.
Instagram: @linneasskafferi.

3 sportlovs-favoriter

Linnea Seidel ger dig tre smarriga favoriter; matsäcksmat, mysmiddag och finfika.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Klassiska pizzabullar med skinka