Populära maträtter från förr

Minns maten från 70-, 80- och 90-talet

Den bruna maten, frukt i mat och influenser från länder bortom Sveriges gränser.
Den bruna maten, frukt i mat och influenser från länder bortom Sveriges gränser.

Hur mycket minns du av populära rätter från förr?

Godare listar de hetaste rätterna på 70-, 80, och 90-talet.

Vem vet, du kanske blir inspirerad och slår till med en Flygande Jacob till middag!

Den bruna maten, frukt i mat och influenser från länder bortom Sveriges gränser.

Du kanske har glömt några av klassikerna från barndomen som serverades vid middagsbordet, eller var du kanske en av dem som vågade dig på att laga de allra hetaste rätterna just då?

Godare listar några av de populäraste rätterna från 70-, 80- och 90-talet!

Populära rätter på 70-talet

Gratinerad falukorv

En rätt som absolut inte gått ur tiden utan hängt med ända fram till i dag, det är den klassiska gratinerade falukorvsringen i ugn. Den här rätten är en livräddare, enkel att förbereda, billig och håller i längden.

Den går dessutom att göra i många olika tappningar – varför inte prova på Tareq Taylors recept eller så kör du på originalet.

Gratinerad falukorv
Gratinerad falukorv

Fylld paprika

Fylld paprika, en riktigt partyrätt på 70-talet, innovativt och något närmare det vegetariska än bara kött på tallrik.

Så om du vill parta till det som på 70-talet, gröp då ur en paprikahalva, fyll med köttfärs eller överbliven köttfärssås, strössla över ost och gratinera i ugn. Även denna rätt är enkel och snabbgjord. Recept på hur du gör fylld paprika hittar du här.

Fylld paprika
Fylld paprika

Flygande jacob

Rätten Flygande Jacob är en mix av det svenska köket och det man uppfattade som ”exotiskt”, som banan och jordnötter tillsammans med kyckling och chilisås.

Men det finns delade känslor kring huruvida Flygande Jacob är en höjdare eller inte. Är du sugen på att smaka på 70-tals klassikern så finns recept på Flygande Jacob här.

Hawaii-kassler

Även denna rätt är en ”exotisk” kombination som har hamnat på svenskens bord otaliga gånger. Den här är precis som tidigare nämnda rätter relativt lättlagad, för på 70-talet skulle matlagningen gå fort och vara enkel.

Och hur fort går det inte att lägga ner kasslerskivor i en ugnsform, lägga på några skivor ananas, strö över ost och gratinera?

Populära rätter på 80-talet

Varma mackor

Än sitter det snabba och enkla kvar från 70-talet när vi snackar varma mackor. Men vilken höjdare det var, man kunde bestämma topping själv och sedan bara skjuts in ugnen.

Dessutom en utmärkt rätt att mumsa i sig framför någon av 80-talets höjdarserier som ”Dallas” eller ”Varuhuset”. Tips på goda varma mackor hittar du här.

Varma mackor
Varma mackor

After Eight-päron

Den här sköna desserten har haft en lång levnadstid, för det är inte helt oväntat att päronet med en smält After Eight på dyker upp efter en middag även 2021.

Kombinationen av sött konserverat päron och mintig choklad tillsammans med en kula glass fungerar bra ihop. Recept på päron med After Eight hittar du här.

After Eight päron
After Eight päron

Räkcocktail

Nu snackar vi party i ett glas – som inte är en drink. Räkcocktailens smaker kastar en tillbaka till stora kavajer med axelvaddar, hårspray och toner av Orup.

Den här förrätten skulle kunna vara det absolut lyxigaste som serverades i radhusen under 80-talet. Recept på räkcocktail finner du här.

Räkcocktail
Räkcocktail

Hajkbanan

Ljuva hajkbanan. Vilken grej det var första gången man fick uppleva att någon tryckte ner chokladbitar i skåror i en banan, lindade in den i folie och la på grillen eller rätt på glöden.

Härligt smält choklad tillsammans med ljummen banan – en riktig höjdare då, och görs säkert ute på en hajk i någon skog i detta nu. En ny tappning på hajkbanan kan du läsa om här.

Hajkbanan
Hajkbanan

Populära rätter på 90-talet

Kladdkaka

Säg det barn som inte sprungit hem från skolan för att sno ihop en kladdkaka. Desserten är en klassiker och har ännu inte dött ut. Men på 90-talet var den hetare än någonsin och det kan man förstå för dess enkelhet och goda smak.

Lite grädde eller glass till så är desserten fullbordad. Passa på du med att göra en kladdkaka och låt tankarna föras tillbaka till 90-talet och Spice Girls-eran – recept på kladdkaka finnes här.

Kladdkaka
Kladdkaka

Flintastek

Enligt Scan kallades Flintasteken från början Rysstek, en styckninginspiration från öst och därav namnet. Steken fick sitt nya namn när familjen Flintstones gjorde entré på bioduken och köttbiten var otroligt lik den Barney och Fred mumsade i sig – ett smart drag som gjorde att försäljningen ökade markant. Och går fortfarande bra.

Recept på Flintastek kan du läsa här.

Flintastek.
Flintastek.

Wok

På 90-talet spirade fortfarande influenser från andra matkulturer, men nu var det inte lika mycket frukt som regerade med halvfabrikat utan rätter som wok dök upp i svenskarnas hem.

I vart och vartannat hem har det nog stått en kupad wok-panna gömt i något skåp sedan dess, men den kan komma väl till pass i dag då woken fortfarande är en god och populär rätt. Recept på kycklingwok hittar du här.

Kycklingwok.
Kycklingwok.

Tacopaj

Tacos + svenskar = sant. Finns det någon rätt som erövrat svenskarnas hjärtan mer? En favorit i stället för den klassiska fredagstacosen är ju tacopaj, samma ingredienser fast i en och samma pajform.

Den här klassikern kommer i många former, här kan du hitta ett av alla recept på tacopaj.

Tacopaj
Tacopaj
Publisert:

LÄS VIDARE