Gröna vardagsmaten kan förbättra ditt humör

Sex smarta hacks för en grön matvardag

Publisert:
– Den färgrika kosten gynnar tarmfloran, vilket stärker immunförsvaret och påverkar humöret positivt, säger Viktoria Tindberg, som skrivit kokboken ”Healthy happy food” tillsammans med Annika Kvist.

Vi kan alla dippa så här i början av året. Då ska du satsa på växtbaserad mat, som inte bara är bra för magen, utan även humöret. Välkommen till en gladare, grönare vardag. 

  • Visste du att växtbaserad mat inte bara kan göra planeten gladare, utan även dig?

– Ja, maten påverkar inte bara din vikt och energinivå, utan även hjärnan. En växtbaserad kost kan faktiskt höja humöret, det tyder bland annat en studie gjord av Läkarkommittén på. Och en brittisk studie gjord av forskare från universiteten i Leeds och York, där man analyserade data från mer än 40 000 personer, visade att så lite som en extra portion frukt eller grönt om dagen kan ha lika god inverkan på humöret som att motionera mer.

– Den färgrika kosten gynnar tarmfloran, vilket stärker immunförsvaret och påverkar humöret positivt, säger Viktoria Tindberg. 

Tillsammans med Annika Kvist har hon skrivit boken ”Healthy happy food” med enkla recept på växtbaserad mat. Ordet kommer från det engelska uttrycket plant based food, vilket innebär mat som uteslutande kommer från växtriket, alltså inte kött, fisk, mjölkprodukter, ägg eller honung. Ett annat uttryck är vegansk mat. Varken Viktoria eller Annika är veganer, men merparten av vad de äter är växtbaserat. Annika slog in på det vegetariska spåret för cirka 15 år sedan, och säger att det då inte fanns så många bra alternativ, men att det sedan dess har gått åt rätt håll. 

Mumsig och mättande wrap med svarta bönor.

– När jag i perioder äter uteslutande växtbaserat blir jag lättare till sinnet och får finare hy, vilket också gör att jag ser piggare ut. Och trots att jag äter jordnötssmör och nötter, som innehåller mycket fett, så smalnar jag av om midjan, säger Annika. 

– Dessutom kan man unna sig att äta rejäla portioner, vilket jag som tycker om att äta mycket gillar, säger Viktoria. 

Många har en föreställning om att det är svårt eller tar lång tid att laga växtbaserad mat, och därför vill författarna visa hur superenkelt det kan vara med recept som bara tar några minuter att tillaga. 

– Personligen tycker jag att det är precis tvärtom; det tar kortare tid att laga växtbaserad mat. Grönsaker ska helst inte hettas upp för mycket, vilket gör dem snabblagade. Bönor finns färdigkokta på tetrapack, att slänga ihop en sallad gör du på några minuter, och att fräsa lite kikärtor i kryddor går minst lika snabbt. Visst, det tar 45 minuter att koka svart ris, men när jag väl gör det så kokar jag några deciliter så att det räcker i en vecka, tipsar Viktoria. 

– Själv älskar jag att sno ihop en hummus, som jag sedan kan ha till såväl mellanmål som till ungsrostade grönsaker till middag. Att göra pizza på färdig tortilla som jag toppar med pesto, ruccola, pinjenötter och tomater är en annan favorit, säger Annika. 

– Jag brukar servera sådan pizza som plockmat när jag har mingel, tipsar Viktoria. 

Börja med att ersätta det klassiska sockret, som godis och kakor, med frukt.

Ja, de hävdar bestämt att det är lätt att göra rätt när man äter växtbaserat. 

– Du behöver vara ganska noggrann när du steker fisk eller en bit kött, men en böngryta kan stå och puttra på spisen länge. Det passar en multitaskare som jag perfekt, eftersom jag ofta drar i gång maten och sedan går iväg och gör något annat, säger Annika. 

  • Får man i sig tillräckligt med protein om man äter växtbaserat? 

– Ja, om du äter en allsidig växtbaserad kost. Bra proteinkällor är bönor, linser, tofu och nötter. Men även quinoa, pasta och bulgur, som många främst ser som kolhydratkällor, innehåller protein. Tänk bara på att öka mängderna, 100 gram kött kan ersättas med 250 gram kokade bönor eller linser och en liten näve nötter, säger Viktoria. 

  • Om man har barn hemma, hur får man dem med på tåget? 

– Börja med att ersätta det klassiska sockret, som godis och kakor, med frukt. Rawfoodbollar är en bra introduktion till att äta växtbaserat. Smoothies brukar också vara populära hos barnen. Och tacos till middag med färska grönsaker, kikärtor och lite olika röror gillas, tipsar Annika.

Lätt att göra rätt när man äter växtbaserat, tycker Viktoria Tindberg och Annika Kvist.

Annika Kvist 

  • Ålder: 49. 
  • Familj: Tre barn på, 16, 14 och 10. 
  • Bor: Bromma. 
  • Gör: Ledarskapskonsult, livsstilscoach och kostrådgivare.
  • Aktuell med: Boken ”Healthy happy food.” 
  • Instagram: @annikakv

Viktoria Tindberg 

  • Ålder: 25. 
  • Familj: Sambon Truls. 
  • Bor: Vasastan, Stockholm. 
  • Gör: Arbetar med marknadsföring och sälj. 
  • Aktuell med: Boken ”Healthy happy food.” 
  • Instagram: @afoodplace
Snabblagad pasta. Rätten är redo att serveras inom några minuter. 

Sex lifehacks för en friktionsfri grön vardag 

  • Annika Kvist och Viktoria Tindberg tipsar 
  1. Förbered och köp dig lite tid. Veckohandla, gör en bassallad som du sedan adderar saker till, koka lite extra ris och så vidare. 
  2. Frys in. Gör en stor sats soppa när du ändå håller på. Det innebär inte att du måste äta samma soppa hela veckan. Nej, frys in i portionsförpackningar. Även böngrytor och rawfoodbollar går utmärkt att frysa in. 
  3. Ta med mellis. När du snurrar runt på stan och suget slår till är det inte alltid lätt att hitta ett schysst mellanmål. Så ta med dig lite nötter i väskan, egna rawfood-bollar eller en avokado.  
  4. Ät färgglad mat. På engelska finns uttrycket ”eat like the rainbow”, vilket innebär att du äter råvaror i regnbågens alla färger. Olika färger innehåller nämligen olika näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Så äter du färgglatt, behöver du inte fundera så mycket på om du får i dig vad du behöver. 
  5. Mixa och matcha. Våga testa nya saker och smaker. Kolla vad du har i kylen, och anpassa recept därefter. På så sätt spar du både tid och pengar samtidigt som du minskar matsvinnet. 
  6. Lugna magen. Växtbaserad kost innehåller mycket fibrer och långsamma kolhydrater, vilka kroppen kan ha svårt att bryta ner. För att absorbera näringen jäser tarmbakterierna maten, vilket kan göra magen gasig. Ett sätt att minska en svullen mage är att tillaga grönsakerna, det underlättar matsmältningsprocessen. Ett annat tips är att addera gröna bladväxter, som spenat. Det finns också kryddor som har en motverkande effekt, som fänkålsfrön, spiskummin och ingefära.
Linssoppa – enkel, snabblagad och näringsrik.

Fem fördelar med växtbaserad kost 

  1. Ger bra skydd mot sjukdomar  I och med att maten innehåller väldigt lite mättat fett och transfetter, som i sin tur kan öka kolesterolet, så minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Och eftersom rött kött ökar risken för cancer, så minskar du den med växtbaserad kost. 
  2. Stärker immunförsvaret  80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen. När du äter växtbaserad kost gynnas tarmfloran. Den blir mer artrik. 
  3. Stabiliserar blodsockret  En fiberrik kost som den växtbaserade gör att blodsockret stabiliseras, vilket gör att du mår bättre. 
  4. Är bra för den mentala hälsan  En studie gjord av Läkarkommittén visade att de som åt uteslutande växtbaserat hade färre symptom på depression jämfört med andra. Kanske för att dieten innehåller mer komplexa kolhydrater, vilket påverkar seratonin-nivån, ett hormon som påverkar humöret positivt. 
  5. Bra även för planetens hälsa  Kött- och mjölkproduktion har negativ inverkan på miljön och klimatet. 

(Källa: Boken “Healthy, happy food.”) 

Visste du att… 

  • Att fler svenskar vill äta växtbaserat. 58 procent vill det för klimatets skull, och 28 procent för den egna hälsans skull, visar Vegobarometern.
Smoothie – nyttig, god och grön.