Julbordets bästa godis

Publicerad:
Uppdaterad:
Julgodis
Foto: Björn Lindahl
Julgodis

Julen 2020

Äntligen dags att fixa julgodis. Den söta doften av kola och knäck sprider härlig julstämning. Här är fem recept som kommer göra succé: Ischoklad, knäck, rocky road, hemgjorda snickers, marsipanlimpa och rostade mandlar.

Vad vore julen utan julgodis? I Astrid Lingrens bok om Kajsa Kavat från 1958 hjälper den lilla flickan Kajsa sin mormor att sälja polkagrisar på torget. Än i dag är polkagrisförsäljning ett vanligt inslag på julmarknader liksom brända mandlar och kanderade äpplen.

För 150 år sedan var äpplen och hasselnötter det vanligaste julgodiset. Hos adeln däremot dukades hela konfektbord upp med marsipan, kanderade frukter och blommor, fikon och nötter.

I slutet av 1800-talet blev smällkarameller populära i England. Inuti fanns en liten smällmekanism. De smällde man sedan på julgransplundring och inuti låg en liten godisbit. I Sverige är smällkaramellerna gjorda av en papprulle och silkespapper men saknar själva smällen.

Färgad kristyr var vanligt att hänga i julgranen förr i tiden. Man kunde antingen rama in bokmärken med kristyren eller forma den som till exempel kringlor och hänga upp i julgranen. På senare år har traditionen börjat bli populär igen.

På dagens gottebord hittar vi klassiker som knäck, känt sedan 1800-talet, ischoklad, mintkyssar och kola men också några modernare inslag som trillingnötter, rocky road och pepparkakstryffel.

Här har vi samlat både klassiska och recept och mer nyskapande för en riktigt, riktigt god jul.

Ischoklad

Foto: BJÖRN LINDAHL
Ischoklad

Marsipanlimpa

Foto: Stefan Mattsson
Marsipanlimpa med valnötter

Rostade mandlar

Foto: BJÖRN LINDAHL
Rostade mandlar med julkryddor

Rocky road

Foto: BJÖRN LINDAHL
Rocky road

Hemgjord snickers

Foto: BJÖRN LINDAHL
Hemmagjorda snickers!

Här hittar du fler goda recept på julgodis

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE