Midsommarhelgen är räddad – sju miljoner svenska jordgubbar

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2017-06-13

I midsommarhelgen äter vi 6–7 miljoner jordgubbar.

Sverige kan andas ut.

Det röda guldet är i säkra händer.

Det blir gott om jordgubbar i midsommar.

Svenska bär av hög kvalitet, utlovar Anna Benson – landets kanske största jordgubbsexpert.

Under midsommarhelgen konsumerar vi i runda slängar 6–7 miljoner liter svenska jordgubbar. Mums fillibabba.

40 miljoner liter

Under året blir det totalt omkring 40 miljoner liter jordgubbar, vilket innebär 4-5 liter per person. Och det är enbart svenska jordgubbar för vi äter även en hel del importerade bär.

Hur blir jordgubbarna till midsommar?

– Årets stora fråga, men det är lugnt. Sverige kan andas ut. Trots köldnätter och kall vår blir det en massa härliga jordgubbar till midsommar, svarar författaren och entreprenören Anna Benson.

Knappast någon i landet har så stor kännedom om det röda guldet som just Anna.

– Jag föddes mer eller mindre i jordgubbslandet. Min far har odlat och sålt jordgubbar i över 30 år, säger Anna som i tidig skolålder fick upp intresset.

Sommarjobb i rött

– Jag var en av de där som ställde klockan på 04.30, tog på mig varma och oömma kläder och började vika litermått. De flesta av mina klasskompisar låg förstås och sov.

– Mina armar var fulla av röda utslag från våta plantor eller av all halm mellan raderna. Händer och naglar var konstant röda. Sommarjobb hette det, fortsätter Anna som föra året skrev boken Jordgubbsboken – med svar på det mesta.

Svenska jordgubbar är sötare och smakar mer än  importerade.

Varför heter det jordgubbe?

– När bäret kom till Sverige, på 1700-talet, kallades det ananassmultron efter latinska namnet (Fragaria ananassa). Sedan började vi kalla det jordgubbe. Namnet syftar både på planta och bär. ”Gubbe” är dialektalt och betyder ”liten klump”. Redan 1638 fanns ordet med i vår ordlista – med förklaringen ”stora vita bär”, säger Anna.

Avslöja fuskgubbarna

Vilka jordgubbar är godast?

– Helt klart svenska då de i regel smakar mycket mer och är sötare.

Hur vet jag att jordgubbarna är svenska?

– Importerade bär smakar generellt mindre, är ej så söta, större och vattnigare. Beror på klimat och långa ljusa svenska sommardagar då bären utvecklar sin arom. Ju svalare nätter, desto mindre sockerarter förbränns i plantan. Importerade jordgubbar ser för perfekta ut, är också mer hållbara eftersom de i regel är besprutade.

Hur avslöjar jag fuskgubbar?

– Som konsument kan du ställa krav. Det ska finnas en synlig skylt som uppger var jordgubbarna kommer ifrån. Fråga gärna efter märkning – och var kritisk.

Gott om antioxidanter

Blir jag friskare av att äta jordgubbar?

– Jordgubbar är extremt nyttiga. De innehåller tio gånger mer C-vitamin än apelsiner. Innehåller också andra antioxidanter – ju rödare bär, desto mer antioxidanter. De är fiberrika och stärker immunförsvaret. Är järnrika och rik källa på ellagsyra som i åtskilliga in vitro- och djurförsök visat kraftfulla anticancerogena effekter.

Hur får jag jordgubbarna att hålla.

– Färska bär håller sig bäst och smakar mer om de är osnoppade och förvaras kallt. Men för bästa smak vid servering ska de vara rumstempererade.
Bäst att plocka direkt från landet. Importerade bär håller 10–12 dagar i kylen och svenska i regel upp till fem dagar.

Varför är ekologiska jordgubbar bättre?

Bättre för miljöpåverkan och alla som arbetar på fältet men också för att de smakar mer, innehåller mer näring (mer antioxidanter).

Kan man odla jordgubbar i kruka?

– Absolut! Var extra noga med att jorden inte torkar ut. Det finns särskilda sorter, så kallade klätterjordgubbar som lämpar sig extra bra.

Anna Benson har skrivit Jordgubbsboken.

Följ ämnen i artikeln