Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
Matsmarta onsdag
När det gäller risotto finns det en regel: det är gästerna som ska vänta på risotton och inte tvärtom. Den här varianten är vegansk och tar precis en halvtimme att laga. Ibland tar jag en smakrik ost istället för näringsjäst, andra gånger hoppar jag över saffranet eller så byter jag ut tomaterna mot färsk sparris, vitlöksstekt svamp, rostad pumpa eller gröna ärtor. Risotto efter säsong med andra ord.”
Receptet är hämtat ur boken ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta).
Tips
Använd gärna konserverade körsbärstomater vintertid när de färska inte är i säsong.
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
Ingredienser
- 2 msk grönsaksfond, koncentrerad
- 0.5 g saffran
- 500 g körsbärstomater
- 2 citroner
- 4 dl risottoris, gärna carnaroli
- 2 dl torrt vitt vin, veganskt
- 300 fänkålshuvud, cirka
- 2 msk vit miso
- 1 msk lökpulver
- 4 msk näringsjäst
- olivolja
- salt och svartpeppar
- bbq-mandlar, hackade, eller rostade mandelspån till servering
Gör så här
Av: Aftonbladet
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Sväng ihop en värmande soppa
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
Mattrenden alla pratar om: Rester!
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Focaccia med tomater och basilika
1 h 30 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Lillebyns laxlåda
40 min
Tänk om, tänk nytt
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Kycklingsoppa med rotfrukter, purjolök och paprika
30 min
Rödbetsburgare med brynt lökdressing
45 min
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min
Kålpudding med sojafärs
45 min
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
40 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”
30 min
Bönchili med majskräm
1 h
Toscansk panzanella-sallad
20 min
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Sväng ihop en värmande soppa
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
Mattrenden alla pratar om: Rester!
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Focaccia med tomater och basilika
1 h 30 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Lillebyns laxlåda
40 min
Tänk om, tänk nytt
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Kycklingsoppa med rotfrukter, purjolök och paprika
30 min
Rödbetsburgare med brynt lökdressing
45 min
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min
Kålpudding med sojafärs
45 min
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
40 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”
30 min
Bönchili med majskräm
1 h
Toscansk panzanella-sallad
20 min