Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål.
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål.

Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål

3,1 (7 röster)

Matsmarta onsdag

När det gäller risotto finns det en regel: det är gästerna som ska vänta på risotton och inte tvärtom. Den här varianten är vegansk och tar precis en halvtimme att laga. Ibland tar jag en smakrik ost istället för näringsjäst, andra gånger hoppar jag över saffranet eller så byter jag ut tomaterna mot färsk sparris, vitlöksstekt svamp, rostad pumpa eller gröna ärtor. Risotto efter säsong med andra ord.”

Receptet är hämtat ur boken ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta).

Tips

Använd gärna konserverade körsbärstomater vintertid när de färska inte är i säsong.

Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål

  • Ingredienser

  • 2 msk grönsaksfond, koncentrerad
  • 0.5 g saffran
  • 500 g körsbärstomater
  • 2 citroner
  • 4 dl risottoris, gärna carnaroli
  • 2 dl torrt vitt vin, veganskt
  • 300 fänkålshuvud, cirka
  • 2 msk vit miso
  • 1 msk lökpulver
  • 4 msk näringsjäst
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • bbq-mandlar, hackade, eller rostade mandelspån till servering

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Mera vego på 30 minuter

Bergqvist, Ylva

Mera vego på 30 minuter

259,00 kr

Läs mer

Till shoppen

LÄS VIDARE

Kebabtallrik med tahinimajonnäs

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Huvudrätter

MER OM GODARE

Krämig havreotto – i stället för risotto

50 min

Vanlig fredagstaco = Barnvänlig grön taco 

1 h

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Sväng ihop en värmande soppa

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"

Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Vego i världsklass – för en billig peng

Mattrenden alla pratar om: Rester!

De drog dit pepparn växer för bättre smak

Focaccia med tomater och basilika

1 h 30 min

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Tricket som tar grillad sparris till nya höjder

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Tänk om, tänk nytt

Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise

30 min