Dekantera och lufta vin – så gör du

Aftonbladets vinexpert visar i klippet

Av: 

Elisa Amorelli

Sarah Lindstrand Mboge

Vin som luftas och dekanteras blir både mjukare, får mer doft – och bättre smak. 

Men hur gör man? Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge visar i klippet.

När du dekanterar ett vin – genom att hälla över det från flaska till karaff – kommer vinets smaker till sin rätt. 

Det säger Aftonbladets nya vinprofil Sarah Lindstrand Mboge

– Man dekanterar vin som känns stängt och som behöver öppna upp sig, det har ju ändå hängt i flaskan ett tag, säger hon. 

Man kan också dekantera vin som är lite äldre för att separera eventuell fällning som finns i vinflaskan. 

Fällningen ser du längst ner i flaskan, som en grumlig bottensats.

– Du blir inte dålig av att dricka det men det har en annan textur som inte smakar lika bra som resten av vinet. 

Vilka viner ska man dekantera? 

– Personligen tycker jag att man kan dekantera alla viner som är äldre än fem år. Det spelar ingen roll vilken färg vinet har, det gäller både röda och vita. 

Man kan också dekantera yngre viner. Häll vinet mellan två olika kärl fram och tillbaka. När vinet exponeras för luft så öppnar det upp sig mycket snabbare.

– Det är en typ av “fuldekantering”, men ett bra knep för yngre kvalitetsviner när man har ont om tid.

Vilka viner bör man inte dekantera? 

– Billiga viner som är yngre än fem år behöver inte dekanteras. På ett vin för 69 kronor kommer du inte märka någon skillnad om du dekanterar eller inte. 

Vad är hyperdekantering? 

Hyperdekantering är när man kör vinet i en mixer för att maxa kontakten med luft.

– Jag har själv aldrig testat metoden men jag tror verkligen inte på den. Det är för aggressivt och inget jag rekommenderar, säger Sarah Lindstrand Mboge. 

Så luftar du vinet

Nästan alla viner mår bra av att luftas. 

– Du kan exempelvis lufta vinet genom att snurra det direkt i glaset. Då maximerar du snabbt luftkontakten och öppnar upp smakerna på vinet. 

Kan man inte bara öppna vinflaskan? 

– Nej, det gör absolut ingen skillnad. Ytan i flaskhalsen är för liten för att det ska ha någon effekt. 

Behövs speciella karaffer för att lufta vin? 

Karaffer för att lufta vin har en bred botten och vid hals för att ge så stor kontaktyta som möjligt. Men har du ingen sådan så går det bra med en vanlig tillbringare.

– Det finns massor av olika stilar på karaffer och dekanteringskärl. Personligen tycker jag det är bäst om man har den vanliga varianten. 

Bör man lufta Bag in box-vin? 

– Nej. Boxvin är ofta ungt, billigt och gjort för att drickas snabbt. Det är inget vin som behöver öppnas upp. Men man kan gärna hälla det i en karaff ändå för att det ska trevligare ut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Sommelier Sarah Lindstrand Mboge.

Sarah Lindstrand Mboge 

  • Ålder: 31. 
  • Familj: Mamma, fyra syskon i Sverige och tre i Gambia. 
  • Bor: Stockholm. 
  • Gör: Sommelier, pluggar till beteendevetare. 
  • Aktuell: Med Vinskolan på Aftonbladet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Häng med sommelieren och lär dig allt om viner

ÄMNEN I ARTIKELN

Sarah Lindstrand Mboge

Viner

MER OM GODARE

Välkommen till Sarahs vinskola

”Vin är inte alls så svårt som det låter”

Hur mycket vin ska man hälla i glaset?

Få rätt temperatur på ditt vin

Enkla tricket när du ska öppna en flaska bubbel

Så smakar man vin på rätt sätt

Så väljer du rätt glas till rätt vin 

Smakar vin med kork bättre än vin med skruvkork?

Skillnaden på boxvin och flaskvin

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vinkaraffer – Snygga tips till vinet

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Så väljer du bästa vinet till maten

Så öppnar du vinflaskan på bästa sätt

Vad är pet nat vin?

Hur väljer jag rätt vin på krogen?

Allt du behöver veta om naturvin

Druvans olika delar i vintillverkningen

Så mycket socker finns i champagne

5 röda viner perfekta till grillkvällen

5 tips på roséviner till sommaren

Så läser du av vinetiketten

Det betyder märkningarna på vinflaskorna

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge