Helgen är räddad – ett recept per dag

Uppdaterad 2019-01-08 | Publicerad 2015-11-27

Här är helgens matinspiration – trevlig helg!

Saknar du inspiration till helgens middagar?

Vi hjälper dig.

Här är ett recept för varje dag i helgen.

Bon appétit!

Fredag:

Lövbiffskebab med vitlöksdressing

4 portioner

400 g lövbiff

smör

2 tsk spiskummin

1 krm chilipulver

salt och svartpeppar

salladsblad

2 tomater

2 morötter

ajvar relish

Vitlöksdressing:

2 dl naturell yoghurt

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk torkad oregano

salt och peppar

Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Gör så här:

1. Strimla lövbiffen, bryn i smör tillsammans med spiskummin och chilipulver i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

2. Fyll pitabröden med sallad, skivad tomat, morotsstavar och lövbiff.

3. Servera med vitlöksdressing och en klick ajvar relish.

Lördag:

Laxburgare

4 portioner

500 g laxfilé

100 g skalade räkor

1 ägg

1/2 dl hackad gräslök

saften av 1/2 citron

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

smör

8 msk philadelphiaost

2 avokador

2 tomater

ärtskott

Gör så här:

1. Lägg laxfilé och räkor i en matberedare, mixa till en färs.

2. Tillsätt ägg, gräslök, pressad citron, salt och peppar. Forma färsen till fyra burgare och stek dem i smör på medeltemperatur på fem minuter.

3. Bred ett lager philadelphiaost på varje bröd. Lägg laxburgaren, skivad avokado och tomat i brödet.

Söndag:

Kyckling och korv i ugn

4 portioner

1 hel kyckling (gärna ekologisk eller majskyckling)

2–3 st starka korvar, tex chorizo

1 rödlök

3 vitlöksklyftor

1/2 gul squash

1/2 grön squash

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

2 morötter

15 kalamataoliver

4 dl kokt hel dinkel eller råris (ca 2 dl okokt)

1 knippa färsk citron­timjan

1 kvist rosmarin

1/2 dl olivolja

1/2 dl balsamvinäger eller balsamsirap

salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela kycklingen i 10 bitar. Skär korven i bitar och lägg upp kyckling och korv i en långpanna.

2. Skala och skiva lök och vitlök. Skär de andra grönsakerna i mindre bitar.

3. Lägg allt på plåten tillsammans med oliverna och blanda om. Fördela kokt dinkel över.

4. Hacka de färska örterna och strö över. Häll på olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

5. Blanda om ordentligt. Ställ in i ugnen i 50-60 minuter.

Recepten och bilderna är hämtade ur Ulrika Davidssons bok bästa GI-mat (ICA Bokförlag)

Följ ämnen i artikeln