Bjud på godaste vegomaten i midsommar

Vegobloggarens bästa recept för en grön buffé

Av: 

Elisa Amorelli

Tre olika vegetariska sillar
Tre olika vegetariska sillar

Matsmarta onsdag

Det är juni, sommaren står i blom och Sverige är fyllt av goda grönsaker i säsong, söta jordgubbar och nyplockad färskpotatis.

– Aldrig är det så enkelt att äta vegetariskt som till midsommar, säger vegobloggaren Annie Månsson.

Ett somrigt uppdukat bord med vackra sallader, skålar med västerbottengubbröra och citronmarinerad fänkål. Flera små färgglada och vegetariska sillar. Örtsmördoftande kronärtskockor. Och självklart helt perfekt kokad färskpotatis.

Vem hade tackat nej till det midsommarbordet?

– Det är otroligt mycket grönsaker i säsong runt midsommar så man har verkligen chansen att vara kreativ, säger Annie Månsson, hållbarhetskonsult och bloggare på ”Vegokäk”.

Hennes favorit på det gröna buffébordet är en riktigt krämig gubbröra med kokt ägg, västerbottensost, gräddfil, dill och gräslök.

– Den blir alltid chockerande populär och ett måste hos mig på midsommar, säger hon.

Recept vegetarisk gubbröra med västerbottensost

Hållbarhetskonsulten och vegobloggaren Annie Månsson delar med sig av sina bästa recept
Vegetarisk gubbröra med västerbottenssost

Komplettera med syrliga sallader

Det är ett stort plus om midsommarmaten är enkel att förbereda – så att du kan njuta av firandet och slippa stå i köket hela dagen. Eftersom buffématen kan upplevas som rätt ”tung” i smakerna så tipsar Annie även om att komplettera med flera syrliga och härliga sallader.

– En jättegod och enkel favorit är citronmarinerad fänkål. Mandolina lite fänkål, ha på citronzest och dill och så är det klart!

Ett annat syrligt förslag är att hårdsteka zucchini och toppa med massor av citron och mynta som bryter av.

Recept citronmarinerad fänkål

Citronmarinerad fänkål

Tre olika vego-sillar

För den som är ute efter vegetariska alternativ till sillen så finns det egentligen tre tillvägagångssätt att välja mellan.

– Bara sillen i sig smakar inte så gott, det man är ute efter är smaken av marinaderna. Därför är just sillen superenkel att ersätta.

Annies tre förslag för att få till rätt smak och konsistens på vegetarisk sill är:

  • Sill av marinerad aubergine. Koka upp en kastrull med vatten. Skala och skär aubergine i sillstora bitar och koka i 3 minuter. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Krama försiktigt ur vätska ur auberginebitarna och lägg i 1–2–3-lag över natten och sedan i valfri sås, exempelvis skärgårdssås.
  • Sill av svamp. Använd antingen skogschampinjoner, ostronskivling eller shiitake. Skär svampen i mindre bitar och stek ner så att vätskan försvinner, den ska nästan halveras i storlek. Låt svalna och lägg i valfri 1–2–3-lag över natten.
  • Sill av tofu. Skär tofun i sillstora bitar och marinera. Ett tips är att använda rökt tofu, som ofta är lite fastare i konsistensen. Den rökiga smaken kan också ge en lite ”fiskig” känsla.

Ett annat gott alternativ är att bjuda på en riktigt krämig vegansk skagenröra med dill, gräslök och tångrom.

Recept vegansk skagenröra

Recept vegetarisk skärgårdssill

Vegetarisk skärgårdssill
Vegansk skagenröra

Koka färskpotatisen perfekt

Ett tillbehör som är givet på midsommar – men som kanske inte alltid får den omtanke och kärlek den förtjänar är färskpotatisen, tycker Annie.

– De flesta har potatis på bordet, men har man kokat den på rätt sätt? Där tycker jag att många snurrar bort sig ibland.

Här guidar hon till helt perfekt kokad färskpotatis.

  1. Välj jordig potatis. Det ska vara den sorten som du själv måste tvätta.
  2. Skrubba försiktigt. Alla jordrester ska bort men det tunna skalet med all smak ska sitta kvar. Dela potatisar som är stora så att alla har ungefär samma storlek.
  3. Salta vattnet rejält. Det ska vara minst två matskedar salt per liter vatten.
  4. Minska koktiden. Medelstora potatisar behöver koka i cirka 10–15 minuter. Känn med potatissticka! Den ska gå igenom utan att det är hårt i mitten, men den ska samtidigt inte bara glida igenom allt för lätt, då är potatisen överkokt.
  5. Ånga av potatisen. Låt potatisen stå 10 min under lock, med hushållspapper eller en ren kökshandduk under locket som fångar upp ångan.

Dryck till midsommarbordet

Vill du du har förslag på vad du ska dricka till all den goda maten? Här tipsar Godares sommelier om goda viner till klassiska midsommarrätter.

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen i lager hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Perfekt kokad färskpotatis

Annie Månsson

  • Ålder: 32
  • Bor: Stockholm.
  • Gör: Hållbarhetskonsult, har instagramkontot Vegokäk och sajten vegokak.se.
  • Favoriter på midsommarbordet: Färskpotatis och jordgubbar till efterrätt.
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

Godaste vinerna till midsommarmaten

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Midsommar

Vegetariskt

MER OM GODARE

Vegansk skagenröra

Vegetarisk skärgårdssill

30 min

Citronmarinerad fänkål

10 min

Utan bin får vi ingen mat

Wow-knepet som ger extra smak på vegofärs

20 min

Blomkålsburgare med smak av parmesan

20 min

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Fryst cheesecake med blåbär

20 min

Krämig blomkålspanna med smak av lime

20 min

Krämig vegansk viltpanna

20 min

Vanligaste missarna med matlådan

Så länge håller ketchup – professorn förklarar

”Köttporr borde förses med varningstriangel”

Gubbröra med västerbottensost

10 min