Så väljer du godaste fläskköttet

Köttskolan del 5

Av: 

Elisa Amorelli

Kött

Kotlett, karré, filé, skinkinnanlår, fläsklägg eller fläskbog. Det är inte helt lätt att veta hur varje bit bäst ska tillagas och vilka delar som passar bäst till vad.

I femte delen av Godares Köttskola guidar kocken Mattias Larsson till rätt val av fläskkött.

Fläskkött ät oftast ett enkelt och relativt billigt kött – perfekt i grytor, till goda tillbehör eller på grillen.

Men hur vet man vilket fläskkött som är godast till vad, och hur tillagas det för bästa resultat?

Kocken Mattias Larsson förklarar i klippet.

  • En fin kotlett eller en bit karré är kött som ska stekas lätt tills det precis är så där perfekt genomstekt. Antingen gör du det i skivor, eller helsteker för ännu saftigare resultat.
  • Mindre mört fläskkött som skinkinnanlår är lite tuggigare och lämpar sig bättre i tunna skivor. Mattias favorit är att panera skinkinnanlåret i mjöl, ägg och ströbröd och steka en riktigt frasig och fin schnitzel.
  • Segt kött som fläsklägg eller fläskbog ska tillagas under många timmar. Det kan kokas eller bräseras i ugnen.

Schnitzel – så blir den riktigt frasig

”Det är kött som jag gillar att bara smaksätta med lite salt och peppar. Lite härliga örter kan också få åka med”, säger Mattias om en fin kotlett.

Så känner du igen rimmat kött

Många gånger säljs segt kött som fläsklägg säljas som ”rimmat”, det vill säga att det har legat i en saltlag.

– Det kan man känna igen på att det är rosa när det är tillagat, precis som smörgåsskinka, säger Mattias.

I klippet förklarar han vad rimmat kött lämpar sig bäst till, samt mycket mer om vilket fläskkött du ska använda till vad – och hur det ska tillagas. Missa inte det!

Lär dig allt om kött i Godares köttskola

Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i Köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.

  1. Tre saker att tänka på när du väljer kött
  2. Därför ska du välja marmorerat kött
  3. Hängmörat kött – så påverkar det smaken
  4. Så tillagas nötkött på bästa sätt
  5. Så väljer du godaste fläskköttet
  6. Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen att beställa hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här!

Mingle Universal-termometer

Solhem

Mingle Universal-termometer

245,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Tre goda rätter med fläskfilé

ÄMNEN I ARTIKELN

Kött

Köttrecept

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Nötkött – så tillagas det på bästa sätt

Tre saker att tänka på när du väljer kött

Kockens guide till rätt köttfärs

Hängmörat kött – så påverkar det smaken

Därför ska du välja marmorerat kött

Så steker du den perfekta oxfilén

40 min

Räkor – så vet du vilka du ska välja

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Därför är viltkött så klimatsmart

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Det här vill Godares matprofiler laga 2022

Janssons frestelse – krämig och varm

1 h

Hasselbackspotatis med biff och rödvinssås

1 h

Så delar du på hummern som ett proffs

Sotad sparris med kryddig smetana, brynt smör och ägg

25 min

Lyxig förrätt med råraka med hummerröra

30 min

Oxfilé med baconstekt savoykål

1 h 40 min

Stekt torskrygg med sojasmör

1 h

Larmet: Risk för brist på oxfilé till nyårsfirandet

3D-printat "kött” serveras nu på restaurang

Grillat kött från Tanzania

1 h 30 min

Nytt Godare-magasin: Mat till julens alla fester