Baklava – söta godbitar till kaffet.
Foto: Thinkstock
Baklava – söta godbitar till kaffet.

Baklava – filodeg, nötter och sirap

5 (3 röster)

Baklava – sött, frasigt och knaprigt. Delikatessen från Mellanöstern har allt. Här är ett enkelt recept med filodeg, nötter och sirap.

Baklava

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 500 g nötter, t ex sötmandel, valnötter eller pistaschnötter
  • 2 tsk mandel
  • 650 g filodeg
  • 250 g smör, osaltat
  • Sirap

  • 4 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • Till smaksättning

  • 1.5 msk apelsinbloms- eller rosenvatten, alternativt 1 msk vaniljsocker
  • Garnering

  • 2 dl pistaschnötter, skalade och mycket finhackade

Gör så här

Av: Nina Kindbro

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK