Vinterboosta!

Av: 

Mia Sahl

Hälsosam mat

Smoothies för hela kroppen

Unna dig en god och nyttig smoothie!
Unna dig en god och nyttig smoothie!

Hälsoprofilen och Wellness bloggare Filippa Salomonsson har fixat tre härliga smoothies som ger lättillgänglig näring för vintertrötta.

Varsågod och mixa!

Att mixa färska råvaror till en god smoothie blir en vitaminboost för hela kroppen. Filippa Salomonsson menar att sådant som är lätt att få i sig också är lätt för kroppen att ta upp.

– Easy in, easy out, som de säger i USA, förklarar hon och skrattar.

Med hjälp av en mixer eller matberedare finfördelar och blandar du ingredienserna innan du får i dig dem.

– Näringsämnena som finns i din smoothie blir därför extra lätta för kroppen att bryta ned, säger Filippa.

Det är speciellt viktigt så här års, när många av oss är trötta och kanske lite nedsatta efter en lång och ganska mörk vinter.

– Ytterligare en av de stora fördelarna med en smoothie jämfört med exempelvis juice är att smoothien innehåller mer fibrer, därför är de ännu bättre för kroppen, säger Filippa.

För Wellness läsare har hon skapat tre olika smoothies, alla perfekta på sitt sätt för de ganska tunga vintermånaderna som vi gör vårt allra bästa för att jobba oss igenom just nu.

Snygg och stark

Choklad- & mandelsmoothie

1 banan

1 msk mandelsmör

1 tsk kakaopulver

1½ dl kokosvatten

is

”En smoothie som fungerar extra bra för personer som tränar aktivt. Den innehåller nämligen både vätskebalanserande elektrolyter och protein som bygger upp kroppen. Chokladen är, förutom att den smakar gott, full av skyddande antioxidanter och utöver protein innehåller mandelsmöret också ämnen som stärker hud, hår och naglar.”

Renad och pigg

Grönkålssmoothie

½ avokado

1 stort grönkålsblad

½ päron

2 dl vatten

”En riktigt grön smoothie som öppnar upp cellväggarna i grönkålen och gör det ännu lättare för kroppen att ta upp all näring. Grönkål är som ett vitaminpiller i sig och innehåller bland annat A-, K- och C-vitamin. Både päronet och grönkålen är rika på fibrer, avokadon innehåller hälsosamt fett och tillsammans rensar de här ingredienserna kroppen och ger som en mini-detox.”

Glad och frisk

Kanel- & pumpasmoothie

2 dl tärnad pumpa

1 skivad banan

1½ dl mandelmjölk

1 tsk kanel

”Betakarotenet i pumpan blir till vitamin A i kroppen, ett viktigt ämne för att immunförsvaret ska fungera på topp hela vintern. Bananen innehåller tryptofan som blir till lugn och ro-substansen serotonin i våra hjärnor. Kanelen gör det lilla extra genom att stabilisera blodsockret så att både humöret och orken håller sig på stabila nivåer hela dagen.”

Fler recept och piggtips finns på Fiippas blogg blogg.aftonbladet.se/rawclarity

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsosam mat