Heta smaker från öst & väst

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-04

Karibiengrill och hetta från Mellanöstern

Hej då korv och flintastek! Hallå tupplår och kuftah!

Vi bjuder på nya spännande grillsmaker med tupplår från Jamaica och lammkotletter från Israel.

Johanna Ageland och Kristoffer Müller njuter i solen.

Philip Zandberg, köksmästare på Bhudda Lounge i Malmö, har specialiserat sig på mat från Mellanöstern.

Oskar Fredriksson är delägare och köksmästare hos Malmö­krogen Carib Kreól, som nischar in sig på mat från Väst­indien.

Två kök som skiljer sig starkt från det traditionellt svenska.

Både ifråga om själva maten och hur man äter den.

– I Mellanöstern äter man på ett helt annat sätt än i Sverige. Man har inte en huvudrätt med till­behör.

I stället skapar man en palett med smakupplevelser där köttet eller fisken är en av många delar. Det handlar mycket om att träffas, umgås och njuta tillsammans, säger Philip, som själv härstammar från Israel.

Kraftiga smaker

Det han mest uppskattar är de kraftiga, klara smakerna.

– Man använder bara färska örter och färska råvaror, inga torra kryddor eller så. Vanliga kryddor är spiskummin, mint och vitlök. Och förstås massor av couscous, bulgur och nötter. Resultatet blir kryddig och rejäl mat som passar bra i varma klimat.

Oskar Fredriksson har upptäckt det karibiska köket via sina resor runt om i världen. Det kännetecknas av tunga kryddor och komplexa smaker.

– Och en nästan oslagbar variation. Den karibiska matkulturen är influerad av så många kolonialmakter och deras olika kök: det engelska, spanska, franska, indiska och portugisiska. Det handlar om rustik och nyttig mat, där marinaden ofta spelar en avgörande roll.

Klassiskt smakar bäst

Mat & Vin bad Philip och Oskar att grilla sina favorit­rätter.

Oskar valde en klassisk jamaicansk nationalrätt: jerkmarinerat tupplår med calypsoris, tomat- och papayasalsa, avocadocrème, cornbread och bönsallad.

Philip lagade en typisk israelisk måltid: lammkotletter med vitlök, persilja och spiskummin, kuftah på spett, humus, tabbouleh samt en klassisk israelisk sallad.

Lammkotletter med vitlök, persilja och spiskummin

Kuftah på spett

Tabbouleh

Traditionell israelisk sallad

Humus

Jerkmarinerat tupplår

Calypsoris

Cornbread

Tomat- och papayasalsa

Philips 3 bästa grilltips

Oskars 3 bästa grilltips

Jacob Härnqvist