Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny

Publisert:

Är det nyår vill vi gärna slå på stort men det behöver inte alls vara krångligt.

– Med bra råvaror blir det gott och lyxigt ändå, säger kocken Mattias Larsson.

Här bjuder han och hans fru Cecilia på en riktigt god trerättersmeny med extra guldkant.

Lyxig förrätt med råraka med hummerröra
(109)

Lyxig förrätt med råraka med hummerröra

Nyårsmiddagen hemma hos Larssons inleds med en frasig råraka toppad med krämig hummerröra.

– Ett lyxigt, men relativt enkelt recept som går bra att förbereda, säger Mattias Larsson.

Frasig råraka med lyxig hummerröra toppade med citronpicklad fänkål.
Oxfilé med baconstekt savoykål
(34)

Oxfilé med baconstekt savoykål

Kvällens huvudnummer tilldelas en riktig klassiker – oxfilén. Här serveras de lyxiga tournedos med baconstekt savoykål, senapsgrädde och en lite annorlunda potatis inbakad i smördeg.

Oxfilé med smaskiga tillbehör.
Passionsfrukts-tartletter
(8)

Passionsfrukt­s-tartletter

Cecilia H Larsson står för efterrätten på nyår och bjuder då på de här lyxiga tartletterna. Syrlig passionsfrukt gör sig utmärkt tillsammans med söt maräng. Ett perfekt avslut på en trerättersmiddag.

Tartletterna går att göra antingen i portionsformat eller som en stor paj.

”Ett dyrt men härligt nöje”

Kocken Mattias Larsson är särskilt förtjust i nyår och det beror inte enbart på den goda maten och champagnefyllda glas.

– Jag fyller faktiskt år på nyårsafton men jag har inga direkta rutiner för firandet. En stor middag med vänner, det är där vi brukar hamna. Det är viktigt med väldigt bra middag och väldigt bra champagne. Är vi hemma börjar jag gärna med ett glas champagne redan på förmiddagen. Vi gillar ju champagne. Ett dyrt men härligt nöje.

Att fylla år på nyårsafton var aldrig något som störde Mattias när han var barn.

– Jag har ju aldrig provat något annat så jag har inte direkt tänkt på det. Men det roliga är att det alltid är fest. Det är aldrig vanlig vardag på min födelsedag.

  • Hur lyckas man då med en trerätters till nyår?

– Köper du bra råvaror så kan du laga enklare mat, det behöver inte alls vara krångligt för att det ska bli gott och lyxigt. Det är roligare att göra det enkelt än att krångla till det och bli stressad.

Mattias förespråkar också att förbereda så mycket som möjligt, och bara göra det allra sista precis innan gästerna kommer.

– Ska du göra allt på nyårsafton är risken att du blir stressad och irriterad. Börja två dagar i förväg och gör två saker om dagen, det är ett bra tips.

Så delar du på hummern som ett proffs

ARTIKLAR

Så delar du på hummern som ett proffs

Cecilia och Mattias bjuder på en trerättermeny med guldkant.
  • Om man vill äta just hummer, hur ska man tänka då när man väljer vilken man ska ha?

– Allt handlar så klart om budget men färsk hummer är alltid godast och saftigast. Svensk hummer är absolut dyrast men också ännu lite godare.

Problemet med färdigkokt hummer är att den alltid är kokad lite för länge, tillägger han.

– Kokar du själv kan du korta koktiden så den blir het perfekt.

Mattias bästa nyårsminne är från hans 40-årsfest. Det var första gången han hade bjöd in till stor fest med femtio personer och firade då ordentligt. Det var Bollinger på magnumflaskor och ostron, skaldjursplatåer, råbiff och minibufféer på borden.

– Först hade jag lite ångest över att det skulle kosta en massa pengar men sedan adderade jag bara mer och mer. Det var så himla roligt, jag måste ha fler stora fester, det är värt att bli pank.

  • Och sämsta nyårsminnet?

– Nej, det har jag nog förträngt i så fall. Alla fingrar är kvar och jag tror inte jag legat sjuk någon gång heller, så nej.

Istället för nyårslöfte brukar Mattias försöka sammanfatta året lite kort och se vad som varit bra och dåligt.

– Sedan pratar Cecilia och jag om vad som vi vill göra mer eller mindre av. Jag gillar inte att man inte håller det man lovat och ett träningslöfte skulle jag spräcka direkt.

Ska man dricka den dyra champagnen först och ett billigt bubbel på 12-slaget?

– Helst ska man dricka bra champagne genom hela, säger Mattias och skrattar. Drick de goda champagnerna till middagen och något enklare vid 12-slaget.

Kocken Mattias Larsson är särskilt förtjust i nyår och det beror inte enbart på den goda maten och champagnefyllda glas.

Flera recept till nyårsmiddagen

Är du ute efter något annat gott till nyårsmenyn? Här kommer en rad andra tjusiga recept, bland annat från kocken Markus Aujalay och influencern Sofia Wood.

Förrätter till nyåret

Lättlagad lyx - hummer med äpple, pepparrot och fänkål.

Huvudrätter till nyår

Hummerpasta med tomater.

Efterrätter till nyår

Pannacotta med lingongelé
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.