Så får du jobb inom restaurangbranschen

Experten guidar: anpassa ditt cv på rätt sätt

Av: 

Elisa Amorelli

Krogliv

Med lättade restriktioner behöver restaurangbranschen ny personal – och det snabbt.

Jobbexperten Omid Rahmanian vet hur du enkelt kniper ett av jobben.

– Just den här meningen älskar rekryterare att höra, säger han om ett av tipsen.

Restriktioner släpps och restauranger börjar äntligen öppna upp för fler kunder och längre öppettider.

Det har lett till brist på kockar och serveringspersonal – och en unik möjlighet för alla som drömmer om restaurangbranschen.

– Vi har nästan dubbelt så många annonser ute jämfört med samma tid förra året, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Omid Rahmanian.

I nuläget ligger exempelvis 614 annonser med 2 206 restaurang-jobb ute på Arbetsförmedlingens hemsida.

Här guidar vi till hur du lyckas fånga ett av dem.

Här kan du leta efter jobben

  1. Via platsbank. Börja med att kika på traditionella platsbanker som Arbetsförmedlingen, Monster eller Linkedin. Där finns de flesta utannonserade jobben.
  2. Sociala medier. Söker du ett säsongsbaserat jobb – kanske på ett glasskafé på Öland – kan det vara bättre att ta kontakt via sociala medier. De här jobben kan försvinna snabbt, så det gäller att vara på hugget, tipsar Omid Rahmanian.
  3. Direktkontakt. Ett tredje alternativ är att personligen lämna ditt cv till restaurangerna du är intresserad av. Gå dit under en tid när personalen har mindre att göra, håll avstånd och fråga artigt om de har behov av personal.

– Då får krögaren också en uppfattning om att du är social, kan prata med människor, och därmed kan skapa trygghet hos kunder, säger Omid.

Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Omid Rahmanian.

Anpassa ditt cv för restaurangbranschen

För att trivas i branschen är det viktigt att du gillar att jobba med människor, restaurangvärlden handlar väldigt mycket om att skapa en trygghet för gästen.

– Har du inte jobbat på restaurang innan är det därför viktigt att lyfta egenskaper du kan ha nytta av i din nya arbetsroll.

Du kan exempelvis säga att du är:

  • Serviceinriktad
  • Bra på team-work
  • Intresserad av att jobba med människor
  • Uppmärksam
  • Inkännande på när kunden vill ha påfyllning, eller bli lämnad ifred
  • Intresserad av mat och dryck

– Säg också att du ”gillar att vara där det händer”, det älskar rekryterare att höra. Det symboliserar att man pallar med stress, säger Omid.

Så lyckas du få drömjobbet på bar, kafé eller i restaurang.

Vilka kurser ökar mina chanser till jobb?

Det beror lite på vilken nivå du siktar på. Är målet att jobba som serveringspersonal eller diskplockare behövs oftast ingen utbildning alls, du lär dig det mesta på plats.

– Men om du söker jobb som kock eller sommelier så finns det många utbildningar där man kan nörda in sig rejält.

Vad ska man se upp med?

Det är jätteviktigt att du säger nej till att jobba svart eller utan skriftligt avtal.

–Då är du inte försäkrad vilket är extra viktigt i en miljö där det finns knivar, kokande vatten och så vidare.

Det är också viktigt att kolla ifall arbetsgivaren har kollektivavtal innan du börjar. Och glöm det där med att ”provjobba utan lön”.

Antingen får man lön eller så jobbar man inte, poängterar Omid.

– Jag vet att det är svårt att kräva saker när man verkligen behöver ett jobb, speciellt som ung. Men det finns de som sätter det i system att låta folk jobba gratis, så det är jätteviktigt att du står på dig om ber om en provanställning direkt.

För hjälp och guidning kan du kontakta hotell-och restaurangfacket HRF.

– De har stenkoll på rättigheter, skyldigheter och lönefrågor.

Vad ska man begära för lön?

Vilken nivå varje person ska lägga sig på beror på många olika saker som erfarenhet, kommun, arbetstider och så vidare.

  • Medellönen för en servitris eller servitör är 19 077 kronor i månaden.
  • Medellönen för en kock är 21 950 kronor.

Källa: Lonestatistik.se

Medellönen för en servitris eller servitör 19.077 kronor i månaden.

Så skriver du ett riktigt bra cv

Det bästa är om cv:t har en enkel struktur med tydliga rubriker som gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick. Omids tips är att dela upp texten så här:

  • Börja med utbildning. Förutom att skriva skolans namn och vilken utbildning du gått kan du även kort beskriva innehållet i utbildningarna.
  • Därefter skriver du om dina erfarenheter. Jobb, praktikplatser och annat som kan vara relevant. Har du ingen arbetslivserfarenhet kan du i stället ge exempel på saker du gjort som visar på din samarbetsförmåga, effektivitet eller andra egenskaper du vill lyfta fram.
  • Andra kunskaper. Pratar du flera språk? Hanterar du Photoshop? Lista allt sådant också.
  • Glöm inte kontaktuppgifter. Förutom telefonnummer, mejladress och postadress kan du också skicka med exempelvis Linkedin-profil eller webbplats.
  • Om du skickar med ett foto – välj ett där du ser professionell ut. Inga Snapchat-filter!

Gällande det personliga brevet så ska det vara informativt och trevligt att titta på.

– Rada inte bara upp massa floskler utan visa upp dig som en professionell person, skriv ner vad du tidigare gjort och varför du vill ha just den här tjänsten, säger Omid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten om hur du fixar sommarjobbet

ÄMNEN I ARTIKELN

Krogliv

Jobb & karriär

Hotell & restaurang

Arbetsförmedlingen

MER OM GODARE

Nya utmaningen: Råder stor personalbrist

Startade krog – dagen innan restriktionerna

Vännerna blev kvar på krogen under corona

Pastafabriken: 2020 var vår bästa sommar hittills

Guide till Stockholms takbarer

Restriktioner på restauranger – det här gäller

It-attacken mot Coop – detta har hänt

Här finns food trucksen där du bor

Så mycket socker finns i champagne

Missarna många gör när de kokar potatis

30 min

Sommarens 5 bästa vita viner

5 röda viner perfekta till grillkvällen

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Ögongodis för foodies – 7 matprogram du kan streama nu

Fira paltens dag med proffsets egna recept

Kulinarisk guide: Upptäck Skånes smultronställen

Här är svenskarnas favoritkök

Guide till krogar på Gotland i sommar

Nostalgitripp: Populäraste rätterna från förr

Svenskarnas mest köpta alkoholfria ölsorter

Öl till kräftsivan – så väljer du rätt

Matchapulver – 5 tips på vad du kan göra med matcha

Körsbärsdrinkar: Sommarens godaste recept

5 tips på roséviner till sommaren