Skördetid, middagstips och garanterat gott
Skördetid! Nu är det dags att njuta av allt gott från trädgården.
I programserien ”Garanterat gott” visar kockparet Mattias Larsson och Cecilia H Larsson hur du kan maxa grönsakerna från din odling.
Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel meny.
- Rädisor med gräddfil, olivolja och solroskärnor.
- Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscrème, brynt hasselnötssmör, dill och vattenkrasse och frasigt stekt bröd.
- Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär.
Rädisor med gräddfil, olivolja och solroskärnor
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
- 8 rädisor
- 1/2 dl gräddfil
- 1 msk god olivolja
- 1 msk solroskärnor
- flingsalt
Gör så här:
- Skölj rädisorna. Häll gräddfilen i en serveringsskål och häll på olivolja och solroskärnor.
- Dippa rädisorna i gräddfilsblandningen och strö på lite flingsalt.
Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscreme, brynt hasselnötssmör, dill, vattenkrasse och frasigt stekt bröd
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
- 600 g rödbetor
- 250 g bondbönor (ca 80 g pillade) (går att ersätta med edamamebönor)
- 4 skivor ljust surdegsbröd
- 1 knippe dill
- 1 knippe vattenkrasse
- olivolja, salt och flingsalt
Pepparrotscreme
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk dijonsenap
- 3 msk finriven pepparrot
- salt
Brynt hasselnötssmör
- 125 g smör
- 75 g hasselnötter
Gör så här:
- Tvätta betorna och koka de i saltat vatten c:a 45 minuter tills de är genom mjuka. Skölj de sedan i kallt vatten och dra bort skalet. Skär betorna i klyftor.
- Rör samman ingredienserna till pepparrotskräm och smaka av med salt.
- Plocka ut bondbönorna från skidan. Koka upp saltat vatten och koka bondbönorna i 1 minut och kyl sedan snabbt ner dom i isvatten. Riv ett litet hål i bönan och tryck ut dom från skalet.
- Hacka hasselnötterna lite lätt och lägg de i en kastrull tillsammans med smöret.
- Koka upp och låt nötsmöret koka tills det är lätt brynt och doftar nötigt och karamelligt, dra då av det från plattan.
- Värm en stekpanna med lite olivolja i till högsta temperatur och stek brödskivorna ett par minuter på varje sida tills de har en frasig yta.
Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
- 100 g smör
- ev 1/2–1 msk snabbkaffepulver (kan uteslutas om man inte gillar kaffe)
- 165 g ägg (ca 3 st)
- 180 g strösocker (2 dl)
- 100 g hasselnötsmjöl (eller fint malda hasselnötter)
- 50 g vetemjöl (knappt 1 dl)
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på formen, och smöra kanterna.
- Bryn smöret på medelhög värme under omrörning. Smöret ska vara gyllene och dofta nötig karamell när det är färdigt. Rör ev ner kaffepulver och låt svalna.
- Vispa ihop ägg och socker i en bunke.
- Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ner det i äggblandningen omväxlande med smöret. Rör till en jämn smet.
- Häll smeten i en rektangulär form och grädda i ca 15–20 minuter.
- Låt kakan svalna och ta den ur formen. Skär rektanglar som portionsbitar.
Kolafärskostmousse
Ingredienser:
- 100 g Philadelphia
- 1, 5 dl grädde
- 1 dl dulcede leche eller hemkokt kolasås
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Vispa ihop philadelphia och grädde med en elvisp så det blir fluffigt, vänd sen ner kolan. Fyll en spritspåse förberedd med en stjärntyll.
Dekor:
- Hallon
- mynta
Montering:
- Skär ut minst 8 rektanglar, spritsa på kolakrämen på rektanglarna.
- Dekorera med bär och mynta.