Maten som inte ska frysas

7 vanliga livsmedel

Av: 

Aftonbladet

Gurka, ägg, potatis och kokt pasta förlorar sin goda konsistens i frysen.
Gurka, ägg, potatis och kokt pasta förlorar sin goda konsistens i frysen.

Klimatsmart mat

Den mesta maten klarar sig fint i frysen. Men vissa livsmedel tappar lätt sin goda färg, smak och konsistens i kylan.

Här är sju vanliga livsmedel som inte är lämpliga för frysning.

Även om det mesta går att frysa, så är det vissa livsmedel som inte blir helt lyckade i frysen.

Här har vi listat några av dem.

Majonnäs

Att frysa majonnäs är inte en bra idé eftersom den består av en emulsion av olja och äggula som kristalliseras vid frysning. När den sedan tinas skär den sig.

Majonnäs och såser som innehåller majonnäs går inte att frysa.

Gurka och bladsallad

Alla grönsaker som innehåller mycket vatten är bäst att äta upp på en gång. Om du fryser ner den blir strukturen svampig, sladdrig och vattnig när du tinar den. Smaken blir mildare än normalt. Samma sak gäller sallad.

Frys inte in gurka.

Färska ägg

När vätskan i äggen fryser expanderar det, och kan göra att skalet spricker. Om det finns bakterier på äggskalet kan det då också komma in i ägget.

Om du har ägg som håller på att gå ut i datum kan du häll upp hela ägg i en bunke, vispa sönder gulan och sedan frysa i en liten burk.

Ägg med skal kan explodera i frysen.

Kokt pasta

Kokt pasta går att frysa, men det blir inte så gott när den tinas. Konsistensen blir lite vattnig och svampig. Färsk och okokt pasta går bra att frysa in.

Kokt pasta går att frysa, men det blir inte så gott när den tinas.

Mjölk och grädde

Mjölk och grädde kan få smakförändringar när de fryses ner, men det kan ju fungera bra att ha i mat och bakning ändå. Filprodukter brukar vassla sig, då skär det sig litegrann.

Mjölk och grädde kan få smakförändringar när de fryses ner.

Potatis

När man fryser in potatis kan smaken förändras och konsistensen blir vattnig. Det beror på att en omvandling av stärkelsen i potatisen när den fryses ner.

Potatis bör man inte frysa in.

Yoghurt

Om du fryser in yoghurt, filmjölk, crème fraiche och gräddfil blir den tyvärr snabbt grynig, vattnig och tråkig.

Tänk på det här när du fryser in!

  • I frysen är minst – 18 grader rekommenderat för att få en bra hållbarhet.
  • Lägg inte in varma saker direkt i frysen. Då värms hela frysen upp.
  • Förslut förpackningarna väl. Luft gör att maten blir sämre snabbare.
  • Märk förpackningarna med innehåll och datum.
  • När du ändå ser över temperaturen i frysen, kolla kylen också! Mjölk klarar sig till exempel bara 7 dagar i 8 grader, men hela 21 dagar i 4 grader.

Spana in hela vår guide på maten som kan frysas in här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Maten som kan frysas – tänk på det här

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatsmart mat

Livsmedel

MER OM GODARE

Så blir du en klimat-kreativ kock

Fira paltens dag med proffsets egna recept

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

10 goda pastarecept du kan laga

Här är maten som kan frysas

Sommarens fräschaste ta-med-mat

Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker

Kalle Zakari Wahlström höjer rösten för krisberedskap

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Här lagas mat åt kungaparet

Lämnade modekarriär – blev ostrondykare

Lär dig göra bakverk som i Frankrike

Instagram-kontona som gör dig hungrig

Fixa en egen oktoberfest – med rätt öl och mat

Skördefester att besöka i höst

Priset avskräcker från ekologisk mat

Bib Gourmand – restaurangerna med rimliga priser

Här är Blossas glöggsmaker genom åren

Sverigemästaren: Så blir du sommelier

Aroniabär – allt om det nyttiga bäret

Skördetider – här är bären vi vill frossa i

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen