Oxfilé och krämig potatisgratäng med cheddarost
Bjud på fint brynt oxfilé som är perfekt rosa inuti, härligt krämig potatisgratäng och en fräsch fänkålssallad med dill och citron.
Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips och trix för hur du lyckas med den klassiska rätten.
– Klassiker har blivit klassiker för att det är mat som många tycker om och som man inte tröttnar på, säger Mattias. Det här blir garanterat gott.
Helstekt oxfilé med cheddarostgratinerad potatis- och fänkålsgratäng
Ingredienser
- 600 g oxfilé, cirka, mittbiten
- salt
- svartpeppar
- olivolja
- smör
- vitlök
- timjan
Cheddarostgratinerad potatis- och fänkålsgratäng
- 600 g potatis
- 0.5 fänkål
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 100 g lagrad svensk cheddar
Fänkål- och rädissallad
- 0.5 fänkål
- 10 rädisor
- 30 g bladspenat, eller annan småbladig sallad
- 1 msk citron, pressade saften
- 1 msk olivolja
- 2 dillkvistar
- salt
Gör så här
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny
Ostfylld råraka med löjrom, räkor, löksallad och crème fraiche





30 min
Kockens smarta knep för krämigare äggröra
Lyxa till pizzan





2 h
10 goda pastarecept du kan laga
Billig och mättande mat för en tunn plånbok
Kockens guide till godaste fläskköttet
Nötkött – så tillagas det på bästa sätt
Oxfilé med baconstekt savoykål





1 h 40 min
Janssons frestelse – krämig och varm





1 h
Lyxig förrätt med råraka med hummerröra





30 min
Räkor – så vet du vilka du ska välja

Så steker du den perfekta oxfilén





40 min
Så steker du extra god kyckling





30 min
Chatta om recept och tips på julens mat
Filip Poons hemlighet till godaste räkmackan
Knepet med färsen för den bästa hamburgaren





45 min
Hängmörat kött – så påverkar det smaken
Felet som alla gör med tomatpuré
Kockens guide till rätt köttfärs
Korv Stroganoff – 4 läckra varianter
30 min