Oxfilé och krämig potatisgratäng med cheddarost

3,5 (71 röster)

Garanterat gott 1

Bjud på fint brynt oxfilé som är perfekt rosa inuti, härligt krämig potatisgratäng och en fräsch fänkålssallad med dill och citron.

Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips och trix för hur du lyckas med den klassiska rätten.

– Klassiker har blivit klassiker för att det är mat som många tycker om och som man inte tröttnar på, säger Mattias. Det här blir garanterat gott.

Helstekt oxfilé med cheddarostgratinerad potatis- och fänkålsgratäng

  • Ingredienser

  • 600 g oxfilé, cirka, mittbiten
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • smör
  • vitlök
  • timjan
  • Cheddarostgratinerad potatis- och fänkålsgratäng

  • 600 g potatis
  • 0.5 fänkål
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g lagrad svensk cheddar
  • Fänkål- och rädissallad

  • 0.5 fänkål
  • 10 rädisor
  • 30 g bladspenat, eller annan småbladig sallad
  • 1 msk citron, pressade saften
  • 1 msk olivolja
  • 2 dillkvistar
  • salt

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Till shoppen
Helstekt oxfilé med krämig cheddarostgratinerad potatisgratäng.

ÄMNEN I ARTIKELN

Garanterat gott 1

Recept

MER OM GODARE

Ostfylld råraka med löjrom, räkor, löksallad och crème fraiche

30 min

Allt du behöver till ett härligt sillbord

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Krämig tacosill

10 min

Kockens knep: Så grillar du perfekt halloumi

40 min

Lyxa till pizzan

2 h

Så odlar du basilika

Bästa burgarna med klassiska tillbehör

30 min

Så blir grillad kyckling – saftig och god

Missarna många gör när de kokar potatis

30 min

Kockparet: Mat är ju kärlek

Flippa pannkakor som ett riktigt proffs

30 min

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Två saker som gör stekt lax helt perfekt,

Röd currysill – inlagd sill med heta smaker

10 min

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Missen många gör när de grillar lax

Så gör du egna supergoda tortillabröd

15 min

Lingon- och kardemummasill

10 min

Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

Kockens knep: Så fixar du godaste påskmaten

Vad blir det till middag?

Tricket som tar grillad sparris till nya höjder