Så lyckas du med lutfisk i ugn eller micro.
Så lyckas du med lutfisk i ugn eller micro.

Lutfisk på tre olika sätt

5 (2 röster)

Middagstips

Lutfisk har varit med i flera hundra år, till skillnad från till exempel skinka och köttbullar. Men låt den inte trängas med alla de övriga godsakerna. Lutfisk är värd en egen måltid – eller ät den som ett fint avbrott i den vanliga julbordslunken.

Lutfisk – tillagning i ugn

Tre personer

  1. Förbered fisken precis som i mikroreceptet.
  2. Värm ugnen till 150 grader. Lägg de inplastade lutfiskbitarna på ett galler i en långpanna.
  3. Baka 20–25 minuter i ugnen, beroende på storlek. Låt bitarna vila 3 minuter. Ta bort plastfilmen. Servera genast.
  4. Har du en hel filé lutfisk på cirka 1 kg – skär den i tre skivor. Laga precis som lutfiskbitarna.
  5. Vill du ha en extra elegant lutfisk, renskär filén. Det som blir över kokar du för sig och serverar i sås som stuvad lutfisk. Mycket gott det också.

Lutfisk – tillagning i micro

  1. Räkna med ett paket lutfisk till 3 personer. Välj helst fisk utan skinn.
  2. Vattna ur lutfisken i en stor bunke eller hink minst 12 timmar. Byt gärna vatten någon gång.
  3. Salta lutfiskbitarna med 1 krm salt på varje sida. Linda in bitarna i plastfilm. Lägg dem i en form. Har du en hel filé så skär den i tre skivor. Förbered precis som bitarna.
  4. Baka lutfisken 5 minuter på full effekt. Låt fisken vila 2 minuter. Ta bort plastfilmen. Servera genast.
  5. Välj inte för tjock lutfisk. Max 4 cm. Fisken blir annars överkokt ytterst och rå inuti. Skär tjockare bitar i 4 cm skivor. Renskär samtidigt filén. Baka skivorna liggande på sidan.

Lutfisk – kockens tips

Fiskhandlaren och kocken Nils Molinder driver bland annat restaurangerna Ulla Winbladh och Wedholms fisk. Här är hans bästa lutfisktips:

  1. Förvara lutfisken i en hink full med vatten, ute på balkongen eller i kylskåpet.
  2. Byt vatten varje dygn och låt det gärna stå och spola några minuter.
  3. Koka fisken enligt ”kroppkakemodellen”, det vill säga sänk ned fisken i kokande vatten och låt sjuda tills den flyter upp.
  4. Servera gärna lutfisken som en hel måltid någon gång under julhelgen, bra med basisk mat emellanåt!
  5. Glöm inte att servera med råskalad potatis, lika viktigt med en bra potatis som en god sås.

Béchamel som tillbehör till lutfisk

  • Ingredienser

  • 4 msk smör, 2 + 2 msk
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar, mald
  • kryddpeppar, mald

Gör så här

Av: 

Jon Hansson

Det finns många sanningar om vad som ska göra lutfisken sällskap. Här är några pålitliga kamrater:

Vit sås (béchamel)

Skirat smör: Smält smör en kastrull. Se till att det är riktigt varmt vid servering. Ta inte med den mjölkiga bottensatsen (av kosmetiska skäl).

Brynt smör: Smält smör i en kastrull på hög värme. Vispa tills det blir gyllenbrunt och doftar lite nötigt. Det ska absolut inte brännas så vispa ordentligt.

Gröna ärtor: Sjud frysta små ärtor tills de är genomvarma.

Stekt fläsk: Knaperstek tärnat rimmat fläsk eller bacon. Använd ugnen, det osar mindre.

Kryddpeppar: Stöt hela kryddpepparkorn rätt grovt. Man kan blanda i lite svartpeppar också.

Senapsfrö: Grovstöt senapsfrö. Strö över fisken eller rör ut i vitsåsen till en senapssås.

Variera på norska: Brunost, sirap och/eller stuvad vitkål.

LÄS VIDARE

Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Huvudrätter

Julmat

Husmanskost

Fiskrecept

Svenska recept

MER OM GODARE

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

Så blir färskpotatis ännu godare

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Bjud på juliga tapas på långhelgens fester

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Fiskgratäng med räkor och dill

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker

Veganska köttbullar med gräddig sås

Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott

Gulaschsoppa

Så gör du en västerbottenpaj

17 munsbitar som matchar nubben

Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Kryddstekt blomkål

Mormor Margits midsommartårta

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Tarte flambée med fänkål och ricotta