Hur gör jag med fasanbrösten?

Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2007-04-11

Hej Jon!

Jag har nydligen skjutit en fasan och tänkte bjuda min flickvän på brösten. Har snokat runt lite på nätet men antingen är det otroligt komplicerat eller också verkar det inte speciellt gott.

Hur gör jag något roligt och gott med fasanbrösten utan att behöva köpa 10 olika märkliga ingredienser eller behöva riskera att misslyckas med svåra recept?

Tack på förhand,

hälsningar

Peter

Hej Peter!

Här är ett något förenklat lån ur den trevliga kokboken ”Johannas hemligheter” av Leif Mannerström och Christer Svanteson. Boken kom ut 1981 när de två herrarna drev restaurangen Johanna i Göteborg.

Fasanbröst med lingongräddsås

(2 personer)

1 fasan

1 msk smör

1 tärning hönsbuljong

2 dl vispgrädde

1 dl frysta lingon

3 enbär

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 250 grader.

2. Salta och peppra hela fågeln. Bryn den i smöret i en stekgryta, lägg på locket och stek på svag värme i 15 minuter.

3. Krossa enbären och hälften av lingonen.

4. Ta upp fasanen och skär loss låren och brösten med en vass kniv. Låt bröstbitarna vila insvepta i folie. Låren kan du använda till någon annan rätt, till exempel en sallad.

5. Bryt sönder skrovet i stora bitar, som tändsticksaskar ungefär.

6. Lägg tillbaka skrovbitarna i grytan tillsammans med de krossade lingonen och enbären. I med buljongtärningen och 3 dl vatten. Koka utan lock i 15 minuter.

7. Häll grädden i grytan och koka försiktigt i ytterligare 15 minuter utan lock. Sila såsen, smaka av med salt och peppar och lägg i resten av lingonen.

8. Värm tallrikarna.

9. Skär fasanbrösten i fina skivor, lägg upp på tallrikarna och häll över såsen. En potatisgratäng eller rösti är gott till.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson