helskärm Toppa äppelkakan med en krämig frosting och läcker kolasås. Foto: Ulrika Pousette Äppelkaka med frosting Tänk dig en morotskaka fast med äpple. Saftig, mjuk, kryddig och toppad med en fantastisk frosting och kolasås. – Den här goda kakan bakar jag i långpanna, säger Camilla Hamid. Recept ur hennes bakbok ”Kaka på kaka”.
1 portion i receptet blir en kaka med 24 generösa bitar. Tid tillkommer för att låta kakan svalna. Äppelkaka med frosting 1 tim
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Kaka 4 äpplen, gärna syrliga svenska 2 dl brun farin, strö 3 tsk kanel, malen 1 tsk kardemumma, malen 0.5 tsk ingefära, malen 4 ägg, stora 4 dl strösocker 3 dl matolja 6 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 msk vaniljsocker 0.5 tsk salt Kolasås 1 dl brun farin, strö 1.25 dl vispgrädde Frosting 200 g smör , rumsvarmt, mjukt 400 g färskost, naturell 2 dl florsocker Gör så här Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra en långpanna, 30 × 40 cm, med bakplåtspapper. Skala äpplena och riv dem grovt. Lägg det rivna i en skål och blanda med farinsocker, kanel, kardemumma och ingefära. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp i en bunke. Vänd försiktigt in äppelblandning och olja med en slickepott. Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt genom en finmaskig sil. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet med slickepotten. Fördela smeten jämnt i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Känn gärna efter med en sticka. Låt svalna helt. Kolasås: Koka farinsocker och grädde till kolasåsen på medelvärme under omrörning i cirka 10 minuter, eller tills såsen har blivit tjockare. Häll såsen i en skål och låt den tjockna ytterligare i kylskåpet i minst 30 minuter. Lägg smör och färskost till frostingen i en bunke. Vispa ihop till en krämig och jämn blandning med en elvisp, vispa gärna i några minuter. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt in det till en helt klumpfri frosting med slickepotten. Bred eller spritsa ut frostingen över kakan och ringla över kolasås. Skär upp i bitar och servera direkt, eller förvara inplastad i kylskåpet. Går bra att frysa in. Tisp: Glutenfritt: byt ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix och 2 tsk fiberhusk. Hamid, Camilla
Kaka på kaka
279,00 kr
Tillfälligt slut