Publicerad:
Uppdaterad:

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Ärtor och bönor!

Lägg konserver och fryst åt sidan och njut av de färska baljväxterna sommar.

När kocken Frida Nilsson står i köket blir det inspirerande matlagning och säsongens smaker på ett nytt sätt.

I programserien ”Det nynordiska köket” bjuder hon på två ljuvliga rätter med krispiga spritärtor, rimmade ärtskott och fermenterade bönskidor.

Getostkräm med eldade spritärtor, rimmade ärtskott, syrade skärbönor och vallmofrö

Antal: 4 personer

Ingredienser:

Getostkräm:

  • 200 g getost (chevre)

  • 1 dl crème fraiche

  • 1 krm salt

  • svartpeppar från kvarn

Eldade spritärtor:

  • 400 g spritärta

  • 1 nypa salt

Rimmade ärtskott:

  • 50 g ärtskott
    2 nypor flingsalt

Syrade skärbönor:

  • 2 msk ättika

  • 4 msk socker

  • 1 dl vatten

  • 100 g skärbönor

Garnityr:

  • 2 msk vallmofrö

Gör så här:

  1. Getostkräm: Lägg getosten, creme fraiche, salt och peppar i en blender, mixa slät och smaka upp.

  2. Syrade skärbönor: Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Skär skärbönorna i strimlor lite lätt på sneden, spara alla bönrester till nästa recept. Slå över ättikslagen och låt svalna.

  3. Eldade spritärtor: Plocka ur ärtorna ur ärtskidorna, spar ärtskidor till nästa recept. Lägg ärtorna i en metallsil. Elda ärtorna över öppen eld, salta. Ärtorna ska bli lätt sotade.

  4. Rimmade ärtskott: Lägg ärtskotten i en skål, krossa över flingsaltet och rör om. Låt dra i ca 20 minuter.

Servering:

  • Dra ut getostkrämen i botten på tallriken.

  • Placera de eldade ärtorna, toppa med de syrade skärbönorna - tanken är att man ska få lite av varje i varje tugga.

  • Toppa med att fördela ärtskotten och att strössla över vallmofrön.

Foto: Pierre Orsander
Foto: Pierre Orsander

Krämigt ägg, fermenterad buljong på bönskidor, dragon och råa ärtor

Antal: 4 personer

Ingredienser:

Krämigt ägg:

  • 4 st ägg, ekologiska och frigående

Dragonolja:

  • 50 g dragon

  • 1 näve baby spenat

  • 2 dl matolja

Fermenterad buljong på bönskidor: (OBS! tar 48 timmar)

  • 500 g bönskidor och rens från bönorna och ärtorna

  • 1 dl vatten, uppkokt

  • 12 g salt utan jod

  • 100 g smör

  • 100 g créme Fraîche

  • 100 g grädde

  • salt

  • citronsaft

Garnityr:

  • 4 kvistar dragon, plockad

  • 200 g spritärtor, plockade

Gör så här:

  • Fermenterad buljong på bönskidor: Lägg alla bönskidor och allt rens från ärtor och bönor i en blenderkanna, slå över det uppkokta vattnet och saltet. Mixa slät, sila. Låt stå under plast i 48 timmar i rumstemperatur. Sila igen och koka upp tillsammans med smör, grädde och creme fraiche, smaka upp med salt och citronsaft.

Vill man förbereda den fermenterade bön juicen några dagar innan man ska använda den, då silar man den efter 48 timmar och ställer in den i kylen.

  • Dragonolja: Lägg spenat, dragon, matolja i en mixer - mixa under 4 minuter tills du får en grön olja. Sila genom en finmaskig sil alt. genom ett kaffefilter.

  • Krämigt ägg: Sätt på en kastrull med vatten, låt koka upp.Lägg försiktigt i äggen med en sked, sänk värmen lite och låt koka i 5 ½ min. Slå av vattnet och spola med kallt vatten. Skala äggen.

  • Servering: Lägg det krämiga ägget i en djup skål. Lägg i de råa ärtorna. Slå på den varma buljongen. Toppa med den plockade dragonen.

.

Se hela programserien ”Det nynordiska köket” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).

.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

MER OM MAT & DRYCK