Madeleinekakor

Reporter: Aftonbladet

Publicerad:
Linda Hanssons madeleinekakor.
Foto: Frida Wismar
Linda Hanssons madeleinekakor.

Madeleinekakor. Alltså de här små söta franska underverken – jag vet inte varför, men om de finns måste jag ha dem när jag är på kondis: mjuka och saftiga men samtidigt med yta. Och så vacker form, säger Linda Hansson, Hela Sverige bakar-vinnare.

Ur boken Fika är livet (Bonnier fakta), recept Linda Hansson och foto Frida Wismar.

Madeleinekakor

Antal: 12 kakor Tid: xx minuter

Ingredienser:

  • 100 g smör

  • 2 ägg

  • ¾ dl socker

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 2 dl vetemjöl

  • ½ tsk bakpulver

  • ¼ dl mjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Smörj och mjöla en madeleineform. Bryn smöret och ställ det åt sidan.

  2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda försiktigt med slickepott. Häll i mjölken. Tillsätt smöret lite i taget och blanda tills du har en fin och slät smet.

  3. Häll smeten i en spritspåse (om du har) och fördela smeten i formarna. Det går också att fylla formarna med hjälp av en sked. Fyll dem inte mer än till ¾.

  4. Sänk ugnen till 200 grader och grädda i 7–9 minuter, det ska bli som en bula ovanpå. Ta ut kakorna och låt dem svalna i någon minut innan du vänder dem ur formen

Publicerad: