Varma grönsaker till bakad torsk.
Varma grönsaker till bakad torsk.

”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer

3 (1 röst)

Matsmarta onsdag

Vårprimörer. Just den här tiden på året gör det ju inte särskilt ont att äta i säsong. Här med morötter, broccolin, knipplöken och rödbetor tillsammans med en krämig vitvinssås.

Recept av Årets kock Ludwig Tjörnemo.

”Ängamat” – bakad torsk med varma vårprimörer

  • Ingredienser

  • 400 g torsk
  • 1 l vatten
  • 80 g salt
  • 2 msk smör
  • Ängamat

  • 4 knippmorötter
  • 6 stänglar sparrisbroccoli
  • 2 knipplökar
  • 1 msk smör
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • Råa grönsaker

  • 1 gurka
  • 1 rödbeta
  • 1 msk rapsolja, kallpressad
  • flingsalt
  • Örtsmör

  • 20 g gräslök
  • 1 msk olja
  • 1 citron
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl smör
  • Sås

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 2 kvistar timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl musselfond
  • 2 dl grädde
  • 1 citron
  • salt

Gör så här

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Matsmarta onsdag

LÄS VIDARE

Nässelsoppa med pocherat ägg, sparris och krämig ost

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Fiskrecept

MER OM GODARE

Vit sparris – favoriten bland vårprimörerna

30 min

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Tångtacos

50 min

Jordnötsfudgesås med glass

20 min

Snabb soppa som har två superkrafter

25 min

Späd rabarber, mandel och punchgrädde

35 min

Nässelsoppa med ägg, sparris och härligt krämig ost.

1 h

Kladdkaka – ”mitt självklara go-to-recept”

45 min

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Dovhjortstartar med rödbetor, spiskummin, brynt smör och havgusost

Så blir du en klimat-kreativ kock

Cheeseburgare dominerar 08:ornas hemkörda

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Veganskt mat – direkt på grillen

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Här odlas framtidens mat

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Kan bli framtidens mat – ”en riktig delikatess”

Rice’n’beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs

1 h 15 min

Nacho grande med majs- och tomatsalsa och chilimajonnäs

1 h 15 min

Spenatgryta

30 min