Chokladdoppade clementinklyftor
15 min
Julgodis
Till julmyset bjuder hon helst på supersöta ekollon av marsipan, doppade i choklad. Lite pudrat florsocker ger en frostig känsla.
– De är jätteenkla och lika fina både som dekoration och som en munsbit till kaffet, säger matstylisten Karolina Olsson Haglund.
Bästa sättet att komma i julstämning är att pyssla. Med barnen, familjen, vännerna – eller bara själv, i lugn och ro. Med tända ljus och julmusik i högtalarna, med knäcken puttrande på spisen och fingrarna klibbiga av marsipan.
Det menar matstylisten Karolina Olsson Haglund, aktuell med boken ”Julgodis – sött att njuta och ge bort”.
– Julgodis är så kul att göra. Det är fint, gulligt och pyssligt som man sedan kan lägga upp i vackra skålar eller ge bort i present.
Men man gör ju inte bara godis för att det ska vara vackert att se på – det ska vara riktigt gott också, tillägger hon.
– Därför är det viktigt att man använder bra ingrediense. Bra choklad, riktig vanilj, saffran, kanel, äkta smör och fet grädde.
Det viktigaste är att vara förberedd så att själva baket kan bli rofyllt.
Se till att du verkligen har alla ingredienser hemma innan du sätter igång.
Läs noga igenom hela receptet innan du börjar, så får du koll på alla moment.
Plocka fram alla ingredienser och redskap som behövs innan du startar.
En av Karolinas absoluta favoriter är marsipanfigurerna – sötare och juligare godis får man leta efter. Nötterna och mandelsmaken passar perfekt med nougat eller torkade frukter som plommon, fikon och russin.
– Så kan man göra små figurer! Grisar, tomtar och frukter till exempel. Och smaksätta med olika aromer eller spritsorter som rom, punsch, cointreau eller cognac.
Ett tips är att riva ner lite bittermandel, eller varför inte smaksätta med pistagenötter.
– Det enklaste är såklart att köpa färdig marsipan, det brukar jag göra. Så kan man smaksätta och färga hemma i stället, säger Karolina Olsson Haglund.
Men vill du skippa köpe-marsipanen är det inte alltför svårt att göra sin egen.
Du skållar och skalar sötmandel och låter den torka på hushållspapper. Helst över natten – den ska bli helt torr.
De torra skållade mandlarna kör du sen i en matberedare, samtidigt som du häller i socker och mixar till ett fint pulver. Tillsätt äggvita och en matsked vatten så det blir en kompakt deg. Det exakta receptet hittar du här.
När du har marsipanen framför dig är det bara fantasin som sätter gränser! Karolinas favoriter är att göra små ekollon – lika fina som juldekoration som de är goda till kaffet.
Plocka fram ingredienserna.
100 g marsipan
50 g choklad
Grön karamellfärg
Riven choklad eller strössel till dekoration
Droppa några droppar karamellfärg i marsipanen och blanda tills den får en jämn färg. Rulla små avlånga bollar av marsipanen. Finriv eventuellt några rutor av chokladen på rivjärn.
Smält resten av chokladen över vattenbad. Lägg ut ett smörpapper på en bricka.
Doppa änden på varje boll i den smälta chokladen och sedan i antingen strösslet eller den rivna chokladen.
Lägg ekollonen på smörpappret och låt chokladen stelna. Pudra lite florsocker vid servering för en frostig känsla.
Ålder: 48
Yrke: Fotograf, matstylist och kokboksförfattare
Bor: Stockholm
Drömmer om: Att ha ett hus på landet med min dotter, där jag kan laga massa mat och vänner får komma på besök.
Aktuell med: Boken ”Julgodis – sött att njuta och ge bort” (Semic förlag).
De här är för dig som älskar mörk choklad – med en kyss av mint.
Enkla men lyxiga praliner som faller många i smaken.
Inte bara snygg – den är förföriskt god också, med sin sötsalta salmiaksmak.
Glubbel är perfekt för dig som tycker att allt ska bubbla, även glöggen.
15 min
20 min
10 min
20 min
30 min
1 h
50 min
1 h
45 min
5 min
20 min
10 min
1 h 30 min
20 min
5 min
30 min
30 min
30 min
1 h
1 h 10 min
40 min
15 min
20 min
10 min
20 min
30 min
1 h
50 min
1 h
45 min
5 min
20 min
10 min
1 h 30 min
20 min
5 min
30 min
30 min
30 min
1 h
1 h 10 min
40 min