Hur mycket serverar man?

Uppdaterad 2019-11-05 | Publicerad 2007-06-21

Hej!

Jag undrar hur mycket man skall räkna med att servera på varje tallrik när det kommer till pasta och såsen?

Är det samma för män o kvinnor?

Skall ha en bjudning hemma vid månads skiftet till ca 12 personer och har ingen aning om hur mycket jag skall köpa och laga. Vill inte att det skall se snålt ut på fatet?

Hoppas på svar snarast.

MVH

Patrik

Hej Patrik!

En tumregel är 80 g torkad, okokt pasta per person och cirka 1,5 dl sås per näsa. Men bara för att krångla till din tillvaro en smula så finns det ju en massa som spelar in.

Gör mer pasta och sås om:

Ni är ett gäng skogshuggare, tonårsgrabbar, matfriska karlar.

Ni just har varit ute och löptränat.

Inget annat än pasta kommer att serveras.

Inte ens några bärs och skålar med chips och nötter.

Du tänker dig en tomatsås med enstaka oliver och lite riven parmesan.

Gör lite mindre om:

Gästerna är en skock fotomodeller, sjuåringar eller gamla damer.

Ni just har varit och fikat.

Du tänker servera en bricka med snittar som förrätt och glass med chokladsås som dessert.

Dessutom blir det kannor med öl och ostbågar redan i hallen.

Såsen blir en krämig historia byggd av mycket vispgrädde, gorgonzola, kärlek och knapriga fläsktärningar.

En annan tumregel är att tänka ut ungefär hur mycket du skulle vilja ha att äta och så multiplicera det med antalet gäster plus en extra portion för säkerhets skull.

En tredje tumregel är att tänka som min mormor: ”Mycket går åt och lite räcker till”.

Lycka till med partyt!

Jon Hansson