Koka ris – så blir det helt perfekt

Publisert:

Många upplever att det är svårt att få riset så där härligt fluffigt och lagom mjukt.

Tur då att kocken Filip Poon har några enkla knep.

– Så här ska klassiskt asiatiskt ris se ut. Mumma!, säger han i klippet.

Att koka ris är inte alltid lika enkelt som man kan tro. Det kan bli kladdigt som gröt, hårdtuggat eller bränna fast i botten.

Det viktigaste att tänka på när du ska koka ris är att skölja av det ordentligt. Då försvinner stärkelsen och eventuell smuts från riset.

– Tvätta gärna 2−4 gånger för att bli av med all stärkelse, säger kocken och Godare-profilen Filip Poon.

I videon här ovan visar Filip hur du enklast sköljer riset.

– Sedan så ska vi prata mängd. Hur mycket vatten kontra ris ska man ha? frågar han sig i klippet.

  • Hur mycket vatten när man kokar ris?

– Jag brukar tänka så här: har man 1 liter ris så ska man ha 1.5 liter vatten innan man börjar koka det.

Så länge ska riset koka

När du mätt upp rätt mängd så sätter du bara kastrullen på spisen – utan lock – på full värme och låter det koka upp.

När du börjar skymta små hål i riset är det dags att sätta på locket.

– Vid det här stadiet så plockar vi fram ett lock och sänker värmen till låg. Och så låter vi den bara stå på i 15 minuter och sedan har vi perfekt, klassiskt asiatiskt ris.

Koka ris – så blir det helt perfekt

5 goda recept med ris

Grattis – nu har du lyckats med ditt ris! Här kommer fem goda recept du kan använda det till.

Krispig kyckling teriyaki med ris
(79)

Krispig kyckling teriyaki med ris

Kyckling teriyaki, en modern klassiker. Men har du gjort den själv tidigare? Här viasr Filip Poon hur du enkelt tillagar den goda rätten fylld med smak från sesamfrön, vitlök, sake, salladslökar, kyckling och självklart söt teriyakisås.

Rendang – indonesisk biffcurry
(13)

Rendang – indonesisk biffcurry

Kryddig biffcurry gjord på högrev doftar och smakar som en hel kryddbutik. Krämig och god serveras den med ris och hackad, färsk koriander. Recept ur Jennie Walldéns kokbok Wok, ris och nudlar.

Five spice – tofu i grönt sällskap
(5)

Five spice – tofu i grönt sällskap

Five spice och är en väldigt omtyckt kryddmix i det kinesiska köket och i övriga Asien. Mixen av kryddor är smakrik, värmande aromatisk och samtidigt mild. Recept ur Jennie Walldéns kokbok Mycket smak på nolltid.

Hokifilé i kokosmjölk
(12)

Hokifilé i kokosmjölk

Här är ett snabbt och läckert middagstips för hela familjen. Servera hokifilén med ris och strö över rostade löken och jordnötshacket. Gurkyoghurten svalkar gott om det smakar lite starkt.

Crispy chili beef
(52)

Crispy chili beef

Crispy chili beef blir så fantastisk tack vare den krispiga konsistensen och den läckra såsen som täcker biffen.
– Kombinationen är oslagbar, säger receptkreatören Jennie Walldén.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.