Så mycket socker är det i champagne

Sommelier Sarah Lindstrand Mboge visar i klippet

Publisert:

I det här avsnittet av Vinskolan går Sarah Lindstrand Mboge igenom hur mycket socker det finns i olika sorters champagne.

– Bra att veta är att ju varmare klimat, desto mer socker i druvorna, säger hon i klippet.

Viner som marknadsför sig som sockerfria börjar bli allt mer populära, enligt Godares vin-expert Sarah Lindstrand Mboge.

– Det har blivit en ny ”usp” att sälja vin på, precis som cola zero, säger hon.

Men eftersom socker finns naturligt i vindruvor har i stort sett alla viner – röda, vita och champagne – en del socker i sig.

– Jag tycker inte man ska vara rädd för socker i vin, det är ju gott!

I klippet förklarar hon varför man tillsätter druvsocker, och exakt hur många sockerbitar det finns i champagnesorterna:

  • Doux
  • Demi-sec
  • Brut
  • Brut Nature

Varför finns det socker i vin?

Socker finns i vindruvor. Under vintillverkningen jäser druvmusten och sockret omvandlas till alkohol. Men allt socker blir inte till alkohol, utan en del blir kvar i det färdiga vinet. I de viner som har minst socker finns under tre gram per liter.

– Utan socker så finns det inget vin. Socker och jäst är ju grundpelarna för att vin blir vin.

Vilka viner har mest socker?

Söta viner som gärna dricks ihop med desserter har alltid mest socker i sig.

– Till desserter behövs det också ett vin som är minst lika sött eftersom det annars blir obalanserat om man har ett torrt vin.

Kolla på etiketten eller med de som distribuerar vinet för att veta hur mycket socker det innehåller.

Så mycket socker innehåller vinet

Vinets sockerhalt står nästan alltid på etiketten eller i informationen om vinet oavsett var man köper det ifrån.

Så här skriver Systembolaget:

  • Röda viner: De flesta röda viner på Systembolaget innehåller 2–4 gram socker per liter, men det finns även populära viner som har en sockerhalt på nästan 14 gram.
  • Vita viner: Vita och mousserande viner är ofta lite sötare än rött och rosé med en sockerhalt på omkring 2–13 gram per liter. Riesling och Gewurztraminer är två exempel på vita viner som ofta har högre sockerhalt än andra.
  • Dessertvin: Söta mousserande viner innehåller ofta runt 80-90 gram socker per liter. Söta vita och röda viner har ofta 80-150 gram socker per liter. 
  • Alkoholfritt: Alkoholfritt vin har ofta en sockerhalt på 30-50 gram per liter.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.