Pasta med kassler och svamp
Uppdaterad:
MAT & DRYCK
Pasta med kassler och svamp är gott, men inte så klimatsmart. Varför inte gå all in på svamp i stället?
I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.
Pasta med kassler och svamp
Antal: 4 personer
Ingredienser:
4 portioner kort pasta, exvis conchiglie eller penne, 320 g
250 g champinjoner
400 g kassler
2 msk smör
3 dl crème fraiche
3 msk osötad senap
1 tsk torkad dragon
riven parmesan eller annan lagrad ost
salt
svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten till pastan. Försök synka så att den bli klar samtidigt med såsen.
Skölj och skiva svampen. Skär kasslern i tärningar, som sockerbitar ungefär.
Hetta upp smöret i en stekgryta eller stor kastrull. Fräs svampen på rätt hög värme till den fått lite färg. Salta och peppra lätt och vänd ner kasslerbitarna. Fortsätt fräsa några minuter.
Rör i crème fraichen och senapen. Smula i dragonen, rör om lite till och smaka av. Behövs mer salt eller peppar?
Servera bums med riven ost till pastan.
En tomatsallad passar bra till nu när de är i säsong.
Så kan pasta med kassler och svamp bli mer klimatsmart
Klimatavtryck per portion: 0,79 kg CO2e.
Betyg:
Fläskkött som kassler ger ett betydligt mindre avtryck än nöt så skillnaden blir marginell om du byter den mot kyckling eller rökt kalkon.
Men varför inte gå all in på svamp? Med kantareller eller karljohan! Dubbla mängden svamp och gör såsen fylligare med hackad lök, hackade färska örter och kanske någon matsked soja. Eller låt en överbliven slatt vitt vin puttra in i svampen när du stekt den.
För lite protein? Både svamp och pasta innehåller det men inte lika mycket som kassler och annat kött. Öka halten med grovt hackade rostade hasselnötter, jordnötter eller ugnsrostade kikärtor.
.
Källa: RISE Öppna listan 1.6, Unilevers CO2-klakylator.
.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter
Gulaschsoppa
Kryddstekt blomkål
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Tarte flambée med fänkål och ricotta
Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza
Fyllda potatisar med rökt fisk och crème fraiche
35 min
Shakshuka med vegansk äggröra
Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax
Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor
Sväng ihop en värmande soppa
Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
Lättlagade menyer för festliga middagar
Kyckling med ugnsrostade rotsaker
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång
Västerbottenspizza
Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!
Här är svenskarnas absoluta favoriträtt
Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter
Gulaschsoppa
Kryddstekt blomkål
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Tarte flambée med fänkål och ricotta
Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza
Fyllda potatisar med rökt fisk och crème fraiche
35 min