Vill du bjuda på förförande god mat? I programserien ”Garanterat gott” får du tips av kockparet Mattias Larsson, fredagskocken och Cecilia H Larsson, bakbloggare och bakboksförfattare.
Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel kärleksmeny som alltid gör succé.
Chips med löjromsdipp.
Pasta a la crema med räkor.
Jordgubbar med kardemummakräm.
Chips med löjromsdipp
Härligt snacks att börja med på dejten: Chips med löjromsdipp. Foto: David Back
Antal: 2 personer
Tillagningstid: 8 minuter
Ingredienser:
50 g salta goda chips
Löjromsdipp:
50 g löjrom, alternativt annan rom
1 dl crème fraiche
1 msk finstrimlad gräslök
salt
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
Pasta a la crema – förförande gott. Foto: David Back
Pasta a la crema med räkor, fänkål, färsk vitkål och salladslök
Antal: 2 portioner
Tid: 25 minuter
Ingredienser:
350 g torkad pasta
400 g skalade räkor
150 g fänkål
150 g färsk vitkål, alternativt spetskål
4 salladslökar
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
Salt, olivolja och dill
Gör så här:
Koka pastan al dente, enligt anvisningen på förpackningen.
Finhacka vitlöken.
Finstrimla fänkål och vitkål och skär salladslöken i 2-3 centimeters bitar. Fräs vitlök och fänkål i lite olivolja i en stor stekpanna. Häll på grädden och koka ca 5 minuter.
Tillsätt pastan och låt det småkoka i ca 1 minut. Tillsätt kålen och salladslöken och koka i ytterligare 1 minut.
Vänd sist ner räkorna och smaka av med salt.
Servera pastan i stora djupa tallrikar och plocka över små dillkvistar.
Jordgubbsdessert Foto: David Back
Jordgubbar med kardemummakräm och vaniljsmulor
Antal: 2 portioner
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser:
300 g jordgubbar
1 lime, zest
0,5-1 msk strösocker
Gör så här:
Noppa jordgubbarna och skär dem i kvartar.
Riv av limezesten i en skål och blanda med strösockret.
Vaniljssmulor
90 g vetemjöl (1,5 dl)
50 g kallt smör
45 g strösocker (0,5 dl)
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt vatten
1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en smulig massa.
Lägg ut massan på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Smulorna ska ha fått lite färg innan du tar ut dem.
Smetanakräm
1 burk smetena (2 dl)
0,5-1 dl florsocker efter smak
1,5 tsk mortlad hel kardemumma
Gör så här:
Vispa upp smetanan med alla ingredienserna till en fluffig kräm. Lägg i en spritspåse, förslagsvis med en rund tyll.
Montering: Spritsa ner lite av krämen i bottnen på två glas. Smula över vaniljsmulor och bygg på med jordgubbarna. Strö över lite limesocker och upprepa varje lager en gång till.
Cecilia Hagerling Larsson, bakbloggare och bakboksförfattare och Mattias Larsson, fredagskocken. Foto: David Back