Lättlagade menyer för festliga middagar

Enkelt, smart och garanterat gott när kocken Mattias Larsson står i köket

Publisert:
Mattias Larsson tipsar om hur du enklast lagar en hel meny.

Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips hur du förbereder och lagar en hel meny utan att få panik.
– Med mina tips kan man känna sig trygg i matlagningen, säger Mattias Larsson.
Dessutom tipsar han om hur klimatsmart tänk runt mat kan ge dig lyxigare kött – och hur han enkelt får in mer grönt i maten.

Mattias Larsson, även känd som fredagskocken, har under sommaren delat med sig av smarta grilltips och läcker sommarmat på Aftonbladet och i tv-kanalen ”Godare” tillsammans med sin fru, kocken Cecilia H Larsson. Nu är Mattias aktuell med nya kokboken ”Lättlagade helgmenyer”.

  • Hej Mattias, hur kom du på idén med en hel bok med menyer?

– Jag har gjort mycket vardagsmat men det verkar som att folk inte tycker att det är riktigt lika roligt. Jag gjorde en nyårsmeny för en tidning för många år sedan där jag skrev om hur man kan förbereda och planera, som en kock, och det blev så uppskattat. Då kände jag att okej, från och med nu vill jag alltid skriva recept på det sättet om det hjälper många.

Många av oss stressar lätt upp oss inför bjudningar men det tycker Mattias Larsson är onödigt. Hans bästa tips är att först och främst se till att allt finns hemma och förbereda så långt det går.

– Läs gärna igenom receptet en eller två gånger så du känner dig trygg med det. Men tänk också på at folk är så tacksamma, bara att man tagit sig tid att laga mat och fixa till gästerna gör att det blir bra ändå.

Så fixar du snabba drinksnackset

Så länge gästerna har något i handen så är de nöjda och glada. Har man glömt snacksen finns det enkla lösningar att ta till.

– Ja, blanda löjrom, eller stenbitsrom, med crème fraiche som dip till chips. Det blir supergott.

I sin kokbok tipsar Mattias Larsson om vad man kan laga i förväg och vad som ska lagas när gästerna kommit.

– De grejerna jag tipsar om blir precis lika goda, om inte ännu godare, om man gör dem i förväg. På restaurang har vi alltid alla såser, krämer och puréer klara. Allt är skuret så det går snabbt att laga till maten.

Mattias Larsson tycker inte att det spelar så stor roll hur man sätter ihop en meny. Det mesta passar ihop men man kan försöka undvika två tunga eller två lätta rätter i samma meny. Menyerna i boken går att blanda som man vill.

– God mat är gott tillsammans med god mat. Jag vet att det inte är ett jättebra svar men det är inte av jättestor betydelse. Förr fanns det regler om att var varmrätten kött, så skulle förrätten vara fisk. Visst finns det en poäng med att det smakmässigt blir lite roligare med variation. Men jag äter gärna en rå carpaccio först och sedan en grillad kyckling eller kalv till huvudrätt.

– Ibland tänker jag teman men oftast utgår jag från mig själv eller gästerna, vad gillar dom? Har man en tung varmrätt är det så klart bra med en lättare förrätt.

Matminnen påverkar smakupplevelser

I boken skriver Mattias Larsson om olika saker som påverkar våra smakupplevelser, bland annat matminnen som kan ge starka intryck på oss. Som barn var han själv väldigt kräsen vad gällde nya smaker.

– Jag var ett tråkigt matbarn. Men min mormor hade lättare att komma igenom mitt motstånd mot nya smaker med sin mat. Hon gjorde bland annat en kycklinglevergryta, det var det bästa jag visste. Det var den första riktiga rätten som jag lärde mig att laga själv, då var jag kanske 13 år. Så när mamma och pappa var borta ibland, de gillade inte lever, då frågade jag alltid om jag fick köpa kycklinglever. Så det var inte någon pizza där inte. Grytan åt vi på rostat bröd, det var en riktig höjdpunkt.

– På landet grillade vi ofta korv och det är också ett sådant där matminne. Lite brända och spruckna korvar, det är så gott. Det ska inte vara någon finkorv utan helt vanlig grillkorv. Anledningen till att det är så gott är just våra matminnen. Det behövs ingen högre gastronomi för att man ska gå igång och applådera ibland.

Tillbehör är viktiga för att få den där lilla extra knuffen. Mattias Larsson råhyvlar gärna grönsaker som morötter eller fänkål och marinerar dem i citronsaft och olivolja.

– Ofta så har maten mycket basiska, brynta och bruna smaker som är jättehärliga men för att få den här friskheten som bryter av så fint. Hjärnan vänjer sig fort vid en smak och därför vill man ha olika smaker så blir upplevelsen ny. Det är därför många vill ha ketchup på maten, där har du syra och umami som bryter av fint.

Mattias Larsson, även känd som fredagskocken, har under sommaren delat med sig av smarta grilltips och läcker sommarmat i programserien ”Garanterat gott tillsammans med sin fru, kocken Cecilia H Larsson.

Mattias Larsson om klimatsmart mat

  • Hur tänker du runt klimatsmart mat?

– Det är väldigt viktigt att tänka till eftersom maten gör ett så stort klimatavtryck. Och det enklaste sättet är att börja äta mer, men inte bara, vegetabilisk kost.

  • Hur gör du själv?

– Jag har gjort just så, mer och mer under åren. I min familj äter vi väldigt varierat, det är nog lika mycket kött som fisk som vegetariskt.

  • Hur ska man ha råd med det dyra kravköttet?

– Jag köper aldrig ”bulkkött”, det vill säga den billigaste lövbiffen till exempel eller det som är på extrapris. Eftersom vi inte äter kött så ofta köper jag hellre kött med riktigt bra kvalitet. Mycket av den vegetariska kosten är billig, som baljväxter och bönor, då har jag råd att äta den där dyra entrecoten eller kravkycklingen.

  • Har du något knep för att få in mer grönt i maten?

– Man kan börja med sina vanliga vardagsrätter. I till exempel pannbiff eller lasagne går det att riva ner morötter eller palsternacka. I stället för ströbröd brukar jag mixa vita bönor till en puré och blanda i. Du behöver bara ha hälften så mycket färs om du fyller ut den med annat. Linser använder jag också väldigt mycket men också rivna grönsaker över huvud taget är bra utfyllnad.

  • Vad gör du med dina matrester?

– Som kock har jag väldigt lätt att ta tillvara på rester, vi spar allting och gör något nytt av det. Hemma kan jag älska söndagarna när man kan duka upp en minibuffé av resterna från veckan. Eftersom jag jobbar med mat har vi extremt mycket rester ibland och jag hatar verkligen att slänga mat så jag trollar mycket. Jag tycker inte att det är så svårt men det är väl för att jag jobbar med mat och kan blanda ner det mesta och få till något gott.

Mattias Larsson med sin nya kokbok Läckra helgmenyer, Semic.

Meny 1:

Bifftartar med goda tillbehör
(8)

Bifftartar med goda tillbehör

En förrätt med goda tillbehör som både syrad och friterad lök.

Stekt hälleflundra med blomkålskräm
(193)

Stekt hälleflundra med blomkålskräm

Kocken Mattias Larssons egen favorit i kokboken Lättlagade helgmenyer

Meny 2:

Salladstaco med sojamarinerad tonfisk
(7)

Salladstaco med sojamarinerad tonfisk

Spännande smakkombinationer som överraskar smaklökarna.

Friterad kyckling med currykräm
(11)

Friterad kyckling med currykräm

Hemfriterad kyckling med currykräm är barnsligt gott.

Dessert

Vit chokladgratinerad ananas
(3)

Vit chokladgratin­erad ananas

Klassisk och lättlagad rätt som enkelt går att variera.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.