Fira Cinco de Mayo med tacofiesta

Publicerad:
Uppdaterad:

Tacos recept

På fredag är det dags att rota fram sombreron och laga tacos.
Det är nämligen Cinco de Mayo. Vi firar med Carnitas, El Pollo Loco och Frijoles Refritos.

1 av 5 | Foto: Elvira Pihl
Mexikansk mat

På fredag är det dags att rota fram sombreron och laga tacos för att fira den mexikansk-amerikanska högtiden Cinco de Mayo. Men glöm den gamla vanliga kryddpåsen och guacamole på burk. Vi har fått recepten från omtalade ”El Taco Truck”, som tar din taco-fredag till en helt ny nivå.

”Kärlek på proteinet”

På Taqueria, El Taco Trucks restaurang i Stockholm, kan du äta tacos och nachos med tre olika sorters fyllning; fläsk, kyckling eller bönor. Nu kan du laga deras mexikanska tacos hemma. Det är i första hand köttet eller bönorna du ska lägga krut på, det är nämligen de som spelar huvudrollen i riktiga tacos.

– Lägg mer kärlek på proteinet än på massor av grönsaker, tipsar restaurangchefen Jenny Rosvall.

Stek egna bröd - perfekt vid stela dejter

Men, givetvis blir dina tacos eller nachos extra smarriga om du gör din egen salsa och toppar med hemmagjord inlagd lök, chili, lime och koriander. Vågar du dig på att göra egna tortillabröd blir det överlägset bäst.

– Det ger helt klart ett imponerande intryck om du steker färska majstortillas när gästerna kommer. Eller delegera och sätter någon i arbete - perfekt vid en stel dejt, tipsar grundarna Nikola Adamovic och Niklas Bolle, i sin bok El Taco Book.

Har du inte tid att göra dina egna tortillabröd går det bra att köpa färdiga som du sedan torrsteker i stekpanna för att få en härlig yta. Trevligast blir det om du köper de minsta bröden i affären, det blir lättare att äta och du kan göra fler istället.

Färgglatt, kul - och gott

Det är svårt att inte älska mexikansk mat, det är färgglatt, kul och framförallt gott. Ställ fram allt på bordet och låt gästerna själva komponera sina tacos.

– Femtio procent gillar koriander, resten gör det inte. Därför är det bra med plockmat, så alla kan välja själva vad de vill ha på, säger Jenny.

Köp hem goda nachochips och gör en egen guacamole. Eller varför inte grilla lite majskolvar och servera som tillbehör? Då har du garanterat en lyckad texmex-fredag som är något utöver det vanliga.

Här är El Taco Trucks recept

En av Mexicos allra populäraste grytor, gjord på fläsk. Supersaftig och smakrik.

Pulled chipotlekyckling som bara tar fem minuter att förbereda innan du kör in den i ugnen.

En mexikansk klassiker gjord på svarta bönor. Passar perfekt till fredagstacon.

Guacamole, tomatillosalsa och chipotlesalsa

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE