Mamma Mia! Han gör pizza som ett proffs

Jesper Blomqvist bjuder på smaker av sommaren inspirerade av Italien

Publicerad 2021-07-06

Han bytte matchtröjan mot ett förkläde och vann ”Hela kändis-Sverige bakar”.

Nu bjuder Jesper Blomqvist på sina bästa sommarsmaker, inspirerade av åren som proffs i Italien.

– Det slutade trist för Sverige men nu ska jag försöka njuta av riktigt bra fotboll, säger han och väljer pizza framför paella inför kvällens match.

Kisar man lite skulle det kunna vara en semesterort vid Medelhavet, men från bryggan på Lidingö skymtar fotbollsstjärnan Jesper Blomqvists gamla hemmaplan Djurgården och i bakgrunden sticker Kaknästornet upp. Och där på kajen dyker han själv upp, som solbränd inhoppande servitör!

Provar nya saker

Efter åren som fotbollsproffs i europeiska topplag har 47-åringen fortsatt att röra sig framåt i ständigt nya projekt.

Han dansade lätt hem titeln i ”Let's dance” 2017, i sommar har han bakat sig till en guldmedalj i TV4 och nu bättrar han på krögartiteln med en sommelierutbildning.

– Jag har alltid gillat att prova nya saker och blir lätt passionerad och går ganska all in.

Forna fotbollsproffset Jesper Blomqvist blev pizzeraägare och vann tv-programmet ”Hela kändis-Sverige bakar”.

Sedan åren i Italien är det mat som är huvudspåret och en av dem han har att tacka för det är kocken som jobbade på träningsanläggningen Milanello.

– Första gången jag kom till lagets nästintill femstjärniga restaurang serverades en risotto milanese som såg ut som en grötig sörja. Min lagkamrat Paolo Maldini som såg min tveksamma blick sa ”Jesper, det här är det bästa riset du någonsin kommer att äta” och sedan blev det min absoluta favorit. Jag förstod snabbt att enkelheten och bra råvaror är viktiga och svåra att kopiera.

”Från grunden”

Den andra inspirationskällan är mormor Linnéa Lundgren som bodde på sin självhushållande gård i Abborträsk.

– Där gjordes allt från grunden, från pölsa till egen mjölk och mormor var expert på kakor. Så fort det kom någon åkte sju–åtta småkakor fram och vi barn visste ju det och sprang då alltid fram.

Efter inspelningen av bakprogrammet fick Jesper Blomqvist blodad tand och har under året experimenterat en del i sitt moderna kök som är husets hjärta, det enda rum en ”italienare” egentligen behöver.

– Sonen äter i alla fall vad jag lagar, säger han ödmjukt och berättar att han någon dag tidigare gjort en Pinocchio-tårta till sin krogpersonal.

– En ganska enkel tårta med sockerkaka och maräng och ovanpå färska jordgubbar, glass och grädde.

”Nu håller jag absolut på dem”, säger fotbolls-esset om Italiens resa genom EM-slutspelet.

Lät det särskilt enkelt? En stund senare har samtalet spårat in på riktigt bra tonfisk, en viss sorts italienska småkakor och pistagenötter från Sicilien som han drömmer om att göra glass av senare i sommar.

Komponerat sommarpizza

När Aftonbladet hälsar på har han komponerat en pizza med de sommarsmaker han tycker bäst om, och en dessert som smakar som en lat dag på kajen.

Perfekt att njuta av medan hans Italien kämpar på planen.

– Italien var lite underdogs men nu håller jag absolut på dem, säger Jesper Blomqvist och tar en tugga så att kokosflingorna flyger med sommarbrisen.

Chèvre-pizza signerad Jesper Blomqvist

Jespers chèvre-pizza

Bakom varje fransk ost står minst två italienska! Så kan den här pizzan sammanfattas, i alla fall om man är Italien-fan:

  • ”Smöra” pizzadegen med lite tomatsås
  • Fördela tre ostar: getost, mozzarella och parmesan
  • Parmaskinka
  • Rucola
  • Honung
  • Pinjenötter

Vinförslag: Ett Sauvignon blanc eller en sötare cider

En härlig sommar–tiramisù med kokos.

Sommar-tiramisù (för 8 personer)

Dessertens italienska namn betyder ”dra upp mig” och brukar innehålla kaffe och marsalavin för att ge nya krafter efter en lång måltid. Jesper Blomqvists version smakar mer som svensk sommar.

  • 300 gr Savoiardi-kex/sockrade fingerkex som läggs i botten på en form eller i separata glas och sedan dränks med antingen jordgubbsjuice och citron eller med Baileys strawberries & creme

Blanda en kräm av:

  • 500 gram Mascarpone-ost
  • 6 äggulor
  • 150 gr socker
  • 4 msk Galliano
     
  • Varva kex och kräm två gånger
  • Pudra med kokos (i Jespers version, annars kakao)
  • Toppa med jordgubbar

■ Dryckestips: Moscato d’Asti, väl kyld.