Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Listar 7 vinprylar som alla bör ha hemma

Uppdaterad 2021-08-27 | Publicerad 2021-06-30

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vad ska man tänka på när man köper vin till middagen och hur vet man vad som passar till vad?

– Du ska alltid utgå från maten när du väljer vin, säger sommelieren Ida Fürst, som i videon ovan tipsar om ett smart knep för att förändra smakerna vid middagen.

Hon listar också bästa vinprylarna som alla borde ha hemma.

Året är fullt av festliga tillfällen när vi träffas och skålar med familj och goda vänner. En middagsbjudning kräver mycket förberedelse och som värd eller värdinna vill man gärna visa för gästerna att man vet vad man håller på med.

– Huvudregeln när man väljer vin är att matens essens ska matcha vinets essens. Det vill säga, surt plus surt är bra. Syrlig mat plus syra i vinet är bra och en söt dessert blir godare med ett sött dessertvin, säger Ida Fürst, som har lång erfarenhet från bland annat restaurang och champagnebar och nu jobbar som sommelier hos Viva Vin & Mat.

Vin är ett stort intresse och enligt henne finns det inget bättre än magin när man hittar balansen mellan ett vin och en välkomponerad maträtt. Men som med alla regler har även huvudregeln kring smaker ett viktigt undantag.

– Ja, du ska inte matcha beskt och beskt. Om du har en maträtt som går i beska toner bör du istället välja ett fruktigt vin, eftersom det dämpar beskan i maten.

Sommelieren Ida Fürst lär dig att matcha mat och vin.

Låt maten styra vinet

– Fundera på vad ni ska äta och utgå alltid från maten när du väljer dryck. Serverar du kallskuret eller lättare kött, som kyckling, passar ett lätt och bärigt vin bra, som en pinot noir. Blir det hamburgare eller andra grillrätter med söta och starka såser så passar en fruktig shiraz eller zinfandel från USA bättre. Till skaldjur är en torr riesling ett säkert kort och om du serverar grillad fisk brukar en fruktig chardonnay passa bra.

Hon tipsar också om att det är klokt att köpa en bra mix så att det finns något för alla och en kombination av rött, vitt och alkoholfritt är bra att utgå ifrån. Tänk också på var festen är placerad, ska ni till exempel vara i skärgården eller ute på ett lantställe är det enklast att köpa vin på box.

– Men om man har en enklare middag tycker jag att det är fint att duka med flaskor. Ett bra tips är att välja vin med skruvkork, då kan alla hjälpa till att öppna utan att jaga runt efter en vinöppnare. Spara också alltid kvittot när du köper vin, om det blir något över efter en middagsbjudning kan du alltid lämna tillbaka det.

Salt dämpar allt

Även om du förberett dig ordentligt, läst på och valt vin med omsorg kan smakerna ibland variera när du väl sätter dig till bords och börjar kombinera vin och mat.

– Ett bra tips är att alltid duka med extra salt och citron. Salt dämpar allt, så om du plötsligt upplever att vinet smakar extra sött, salt, surt eller beskt, prova att addera lite extra salt i maten så kommer alla de där smakerna att dämpas. Samma sak med citron och syra. Säg att du serverar ett vin till en skaldjurspasta och vinet helt plötsligt upplevs beskt eller strävt. Då kan du testa att dra på lite extra citronjuice på maten för att komma upp i rätt balans – vinet kommer då genast att upplevas fruktigare. Det kan också vara ett roligt trick att visa för gästerna, att du kan förändra smaken på vinet på bara några sekunder.

7 vintillbehör alla borde ha hemma

Är du en äkta vinkännare eller tränar du på att bli? Då finns det vissa saker som du bara måste ha hemma. Gott vin ska drickas på rätt sätt för bästa smak och med några enkla prylar blir vinupplevelsen mycket trevligare. Här är Idas 7 bästa tips.

En bra vinöppnare

– Mitt tips är en vanlig pulltex-öppnare som man ofta ser att servitörerna har på restaurang. Jag tycker de är bättre än till exempel elektriska öppnare och andra moderna varianter, speciellt om du ska öppna en flaska som kanske har en gammal och lite torkad kork. De brukar man ta från sidan och då är dessa öppnare de enda som duger.

Köp din vinöppnare hos Cervera här!

En flaskkylare

– Servera alltid vitt vin, rosé och champagne väl kylt. Ett bra tips är en flaskkylare, som funkar som en isjacka för vinet. Du lägger den i frysen och trär den sedan på vinet som kyls ner på fem minuter och sedan håller sig kallt. Perfekt för utflykten och dessutom blir det inget slabb som det ofta blir med den festliga – men inte alltid så praktiska – ishinken.

Köp din flaskkylare direkt hos Cervera här!

Hällpip

– Vinpipen är ett superbra tips! Låter kanske överflödig, men den är en riktigt bra hjälpreda när duken är pålagd och du ska hälla vin och vill undvika spill.

Köp din vinpip hos Cervera här!

Bra vinglas

– Att hitta rätt vinglas är en djungel och jag förstår att man inte har plats för 10 olika sorters glas i skåpen hemma. Men jag skulle tipsa om att köpa en uppsättning tulpanformade champagneglas och en uppsättning av bourgognekupan. Det är bra glas som passar till mycket och som håller hög kvalitet och då klarar man sig riktigt långt.

Köp champagneglasen här!

Köp dina bourgogneglas här – nu till 27 % rabatt!

En vinkaraff

– Karaffen är en riktigt bra följeslagare, både för dig som vill nå vinets högsta potential och för dig som vill duka riktigt vackert. Alla boxviner och alla unga viner vinner otroligt mycket på att luftas med en karaff.

Köp din karaff hos Cervera här!

Vin- och champagneförslutare

– När fördrinken serveras är det lätt att man öppnar en flaska för mycket. Då är det bra med en champagnestopper som håller drycken fräsch i flaskan ett par dagar till. Det finns också bra vinförslutare som behåller vinets goda aromer på ett bra sätt.

Köp din champagneförslutare hos Cervera här.

Handla vinförslutare inför festen hos Cervera här.

Ett sista tips?

– Ja, en god bit ost tycker jag att man alltid ska ha hemma, för att avnjuta tillsammans med dina viner. En salt hårdost funkar till både sötare vita viner och strävare röda, så enligt mig är det den bästa osten att alltid ha i kylen, avslutar Ida.

Tre saker att tänka på till sommarfesten:

  1. – Märk upp allas glas med nametags, klistermärken med olika motiv eller färgglada snören, så att varje gäst kan hålla koll på sitt glas. Om du slipper dela ut nya glas när de blandats ihop så blir det dessutom mindre disk.
  2. – Har du fått vin över efter en middag? Frys in och använd i din matlagning senare. Det går alldeles utmärkt!
  3. – Frys in vindruvor i olika färger och använd som isbitar i vinet – de gör inte vinet vattnigt (som vanliga isbitar) och är dessutom ett gott, kallt snacks!

LÄS VIDARE