Matsmarta onsdag

presenteras av

Spenatgryta. Ringla droppar av citronvinägrett över alltihop och doppa sedan brödet i grytan.
Foto: Erik Olsson
Spenatgryta. Ringla droppar av citronvinägrett över alltihop och doppa sedan brödet i grytan.

Spenatgryta med tomat och citronvinägrett

5 (1 röst)

MAT & DRYCK

Gryta med spenat, tomat och citronvinägrett. Enkelt, gott och mättande.

Recept från boken ”Ät gott och rädda planeten” är byggda på ett veganskt grundrecept. Men om du vill kan du exempelvis lägga till ost och få en vegetariskt rätt – eller kött, fågel eller fisk.

Spenatgryta med tomat och citronvinägrett

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Spenatgryta

  • 6 dl svarta linser, kokta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 1 st tomat
  • 2 msk valnötter
  • 1 msk olja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 100 g spenat, fryst eller färsk
  • Citronvinägrett

  • 1 citron
  • 0.5 dl solrosolja, eller rapsolja, neutral
  • 0.3 tsk havssalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • Tillbehör

  • 8 skivor danskt rågbröd
  • Vegetarisk

  • 2 dl svarta linser, tas bort
  • 2 dl matyoghurt, 10%, läggs till
  • Plus fisk

  • 2 dl svarta linser, tas bort
  • 150 g vit fiskfilé, till exempel kolja, torsk eller sej läggs till
  • citronvinägrett, lägg till dubbel mängd

Gör så här

LÄS VIDARE

MER OM GODARE