De blev självförsörjande på grönsaker – mitt i stan

Familjen från ”En bondgård mitt i stan” ger tips

Publisert:

Går det att bo i ett villaområde – och vara självförsörjande?

Det vet familjen Johansson från programmet ”En bondgård mitt i stan”.

– Jag hatade det i början men nu kan jag inte tänka mig ett annat liv, säger Ellen Johansson, 21.

I ett klassiskt villaområde i Tullinge söder om Stockholm stannar två unga killar plötsligt till.

– Kolla trädgården!, säger den ena och pekar mot de långa raderna av grönsaker, enorma kålplantor, spenat, pumpor och solrosor.

På ena sidan finns en kacklande hönsgård, på andra sidan ett stort växthus och två biodlingar.

Vid garageuppfarten står familjen Johansson och skrattar åt kommentaren.

– Det här händer hela tiden. Du skulle ha sett när vi hade fåren här på framsidan. Alla ville stanna och ta kort för att det såg så konstigt ut, säger Roine Johansson.

Familjen Johansson från ”En bondgård mitt i stan”

”Hatade det i början”

Han är pappan i en av de tre familjer som medverkar i TV4:s nya experiment ”En bondgård mitt i stan”. I programmet får tittarna följa med när de lär sig att odla och ha djur, med målet att bli mer självförsörjande.

– På bara 180 dagar har min syn på odling förändrats helt. Jag hatade det i början, men nu älskar jag allt som har med trädgården att göra, säger dottern Ellen Johansson.

Det var hon som skickade in anmälan till programmet för ett drygt år sedan, trots att ingen i familjen har någon tidigare erfarenhet av ”livet på landet”.

Pappa Roine jobbar på lager, mamma Elisabeth är barnskötare och själv studerar hon till livesändningsspecialist.

– Men mamma är klimatsmart, pappa gillar att gräva. Och jag älskar ju att stå framför kameran. Så jag tänkte att det här var perfekt.

Här odlas spenat, säger Elisabeth Johansson.
Familjens trädgård före och efter programmet.

Skadeinsekterna slog hårt

Beslutet har de sedan dess aldrig ångrat – inte ens när rådjur bröt sig in, eller när kålfjärilar höll på att förstöra hela skörden.

– Det är det absolut bästa vi har gjort. Tänk att vi har fått lära oss att göra allt det ni ser i trädgården, men också allt här inne, säger Ellen och visar runt i köket.

På köksbordet ligger korgar fyllda med majskolvar, zucchini, tomater och paprika. Burkar med hemmagjord honung står vid fönstret och frysen är full av tomatsås, röror och burkar med hackade grönsaker.

– Det är en helt annan upplevelse att äta saker som jag odlat själv. Kolla på den här zucchinin till exempel, vad fin den är.

Kissat på salladen

De egenodlade råvarorna är dessutom mer klimatsmarta, enligt Ellen.

– Ta en majs som åker med båt och sedan i en lastbil som ska till Ica. Det är ju mycket mer klimatsmart att bara gå ut i trädgården och plocka majsen själv, säger hon.

  • Känner ni någon skillnad på smaken?

– Ja absolut. Men det är också känslan att man gjort det själv. Vi har ju lagt mycket tid och energi och, fan...

Ellen vänder sig mot sin pappa och skrattar till.

– Du har ju stått och kissat på växterna varje morgon!

– Jajamän, guldvatten kallas det. Man pinkar i en vattenkanna och fyller upp med vatten. Det är jättebra näring, men man får vara noga med att skölja salladen, säger Roine.

På köksbordet ligger korgar fyllda med majskolvar, zucchini, tomater och paprika.
Roine Johansson.

Sara Bäckmo guidar

Till sin hjälp under inspelningen hade familjen två av landets ledande experter. En av dem är Sara Bäckmo som är specialiserad på odling och driver Nordens största trädgårdsblogg.

– Att odla sin egen mat ger en mening till livet och skänker en enorm tillfredställelse. Alla som har en villaträdgård eller kolonilott har förutsättningar att göra exakt likadant som familjen Johansson, säger hon.

Det första hon gjorde i programmet var att hjälpa familjerna att fixa en odlingsyta. Tvärtemot vad många andra säger så tycker hon att man ska börja stort.

– Det är som en sjukdom i Sverige att vi måste börja så smått med allting, men då ser man inte den stora nyttan. Jag tycker att man ska göra en ordentlig yta på en gång.

Så kommer du igång

För den som är ny på odling ger hon främst två råd. Att alltid så mer än man tror sig behöva. Och att alltid gödsla lite extra.

– Planera inte så mycket utan gå bara ut, gräv och kom igång och odla! Och skippa pallkragen, satsa på en köksträdgård där man odlar rakt ner i jorden. Det är lättare.

 

Några grönsaker att sätta i köksträdgården:

  • Bladgrönsaker. Som sallad, spenat, grönkål och mangold. Det är enkelt och lätt.
  • Baljväxter. Ärtor och bönor är lätta, goda och bra för att gödsla.
  • Vitlök. En fenomenal grönsak som är lätt att bli självförsörjande på, eftersom man kan odla mycket på liten yta.
Gott från familjen Johanssons trädgård.
Tomater är bra att börja med.

Odla grönsaker för självförsörjning

Familjen Johansson instämmer – det enklaste är att börja med en köksträdgård.

– Det ska vara lite ”go”, så att man känner att man snabbt får skörda och inte tappar kämparglöden. Tomater är också bra, herregud vad mycket tomater vi haft, säger Ellen.

– Hönsen är också enkla att börja med. De ger ägg och tillför näring till odlingarna. Bina pollinerar och ger honung, säger Elisabeth.

  • Hur mycket tid och energi behöver man lägga?

– Det är lite olika, räkna ungefär i snitt två timmar om dagen efter arbetstid. Men det blir en livsstil, istället för att gå på gymmet eller sitta på restaurang så har vi varit i trädgården.

  • Är ni självförsörjande nu?

– Ja, på grönsaker i alla fall. Men det bästa är ändå att man blir lycklig och glad. Och att man sparar så mycket pengar, vi sparar ungefär 1 500 spänn varje månad, säger Roine.

”En bondgård mitt i stan” hade premiär den 19 oktober och visas på TV4 och TV4 Play.

De blev självförsörjande på grönsaker – mitt i stan

Läs vidare

    Elisa Amorelli

    Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.