Här är alla vinnare på årets Stellagala

Godares vinexpert prisas

För fjärde året i rad koras en rad vinnare på Stellagalan. En gala där kvinnor inom restaurangbranschen står i fokus.

Här är alla vinnare av årets Stellagala 2021.

Stellagalan kallas för galan som inte borde behövas – i vilken man uppmärksammar kvinnor inom gastronomivärlden. Under måndagskvällen den 11 oktober hölls galan för fjärde gången.

– Stellagalan kan se att det skett en förändring inom branschen och att vårt arbete har bidragit till att kvinnor syns i fler sammanhang, säger Anette Rosvall, talesperson för Stellagalan AB, i ett pressmeddelande.

På galan utnämns nio vinnare, i lika många kategorier, för deras kompetens och meriter inom sin kategori. Vinnarna kommer från olika delar av landet – från Östersund i norr till Österlen i söder.

– I år är vi speciellt stolta över den geografiska spridningen och mångfalden hos de kompetenta vinnarna, säger Anette Rosvall.

Kvinnorna som vann Stellagalan 2021

Här är kvällens alla vinnare.

  • Stellabagare 2021: Sara Wennerström

Vinnare inom denna kategori blev Sara Wennerström som är journalist, bagare och landsbygdsentrepenör. Hon prisas för att ha byggt upp ett lönsamt kvalitetsmecka på och kring Solhaga Stengugnsbageri i Slöinge, Halland.

  • Stellabartender 2021: Josefine Thorén

Josefine Thorén på Bar Bruno i Göteborg tog hem första priset i kategori bartender. Detta för sin gnistrande kreativa kraft, spännande fermenteringsprojekt och för att hon utforskar nya cocktailkontinenter.

Enligt motiveringen så blir gästen i hennes bar alltid upplyst av både kunskap och en strålande personlighet.

Josefine Thorén vinnare av årets stellabartender.
Josefine Thorén vinnare av årets stellabartender.
  • Stellakock 2021: Linnéa Liljedahl

Årets stellakock blev Linnéa Liljedahl på Linnéa & Peter i Örnsköldsvik. Enligt juryns motivation är hon en kock med fingertoppskänsla som driver hållbar gastronomi farmåt, med en meny som är tydligt inspirerad av det lokala och moderna nordiska.

Årets stellakock: Linnéa Liljedahl.
Årets stellakock: Linnéa Liljedahl.
  • Stellakonditor 2021: Frida Antonsson

Vinnaren av årets stellakonditor, Frida Antonsson, sägs enligt juryns motivation förvalta den svenska fikakulturen på ett kärleksfullt sätt. Traditionellt med en modern tvist. Till Ritz konditori i Sölvesborg sägs fikasugna från hela Sverige vallfärda och Frida Antonsson ska med sitt kvalitetsdrivna arbete ha satt en mindre ort på kartan.

Frida Antonsson vann i kategorin årets stellakonditor.
Frida Antonsson vann i kategorin årets stellakonditor.
  • Stellamedia 2021: Jennie Walldén

Genom sin matglädje på sociala medier vinner Jennie Walldén kategorin årets stellamedia. På sina plattformar delar hon med sig av pedagogiska guider, matlagningskurser och inspirerar en sändigt växande följarskara.

Malmöbaserade Jennie Walldén är ständigt aktuell och hittar alltid nya hacks och tricks som hon delar med sig av.

Jennie Walldén utsågs till årets stellamedia.
Jennie Walldén utsågs till årets stellamedia.
  • Stellamentor 2021: Natasa Hodzic Jansson

Natasa Hodzic Jansson, kock på Fredrik på landet i Stockholm, har tidigare tävlat i Culinary Olympics och arbetat som måltidsstrateg. Enligt juryn är årets stellamentor en förebild som utbildar och inspirerar kockar inom både förskola och grundskola, med empati, värme och tålamod.

Årets stellamentor blev Natasa Hodzic Jansson.
Årets stellamentor blev Natasa Hodzic Jansson.
  • Stellaservis 2021: Sarah Lindstrand Mboge

Vinnare av årets stellaservice är Godares egen stjärnsommelier Sarah Lindstrand Mboge, Svartsö krog, Stockholm. Hon prisas för att vara följsam som en kameleont som läser av sina gäster på ett finstämt sätt. Genom pedagogisk humor och engagemang så öppnar hon upp för en mat- och dryckesupplevelse med nya möjligheter.

Enligt juryn besitter hon ett driv att lyfta viktiga frågor och till att skapa förändring.

I Godares Vinskola med Sarah lär du dig allt om vin!

Sarah Lindstrand Mboge delar på Godare med sig av sina bästa vintips och tricks.
Sarah Lindstrand Mboge delar på Godare med sig av sina bästa vintips och tricks.
  • Stellasommelier 2021: Emma Höök

Emma Höök, sommelier på Talldungens Gårdshotell i Brösarp i Skåne kniper vinsten av årets stellasommelier. Detta för att hon levererar vin på ett avspänt och kompetent sätt, men även för den dynamiska vinlistan hon byggt upp. Enligt ett pressmeddelande vallfärdar branschkollegor och vinintresserade människor till Talldungen för upplevelse och inspiration.

Emma Höök är till vardags sommelier på Talldungens Gårdshotell.
Emma Höök är till vardags sommelier på Talldungens Gårdshotell.
  • Stellahederspris 2021: Christina Möller

Provkökschefen, matkonsulten, folkbildaren och juryordföranden Christina Möller tilldelades Stellgalans hederspris. Enligt motivationen ska hon ha bevisat att mat ska byggas utav glädje och att hon är en kvinna som besitter ett nätverk samt kännedom om branschen som är få förunnad.

Christina Möller har även tilldelats guldmedaj av Gastronomiska Akademien för utomordentliga insatser för svensk matkultur.
Christina Möller har även tilldelats guldmedaj av Gastronomiska Akademien för utomordentliga insatser för svensk matkultur.
Publisert:

LÄS VIDARE