Så gör du Sveriges godaste macka

Av Godare

(172)

Vad tycker du?

Så gör du Sveriges godaste macka

När grönt blir till guld – så gör du Mikaela Eliassons ”Grön macka” som tog hem guldet i 2021 års Mack-SM.

– Man kan verkligen tänka att man gör miljön en god gärning när man äter den – den är en miljöhjälte, säger Mikaela.

Extra tid tillkommer för jäsning av bröd, syrad lök och potatis.

Mikaela Eliassons macka vann i Mack-SM 2021

Ingredienser

Bröd

  • 270 gVatten
  • 250 gAlgotvetemjöl
  • 100 gÖlandsvetemjöl
  • 80 gVetesurdeg
  • 8 gSalt

Lökringar

  • 2 Gul lök
  • 1 dlkikärtsspad
  • 1 dlBrödkanter
  • 1 tskSalt
  • 8 dlRapsolja

Rostad lök-majonnäs

  • 3 mskkikärtsspad
  • 0,5 tskChampagnevinäger
  • 1 tskDijonsenap
  • 0,5 tskSalt
  • 2 dlEkologisk rapsolja

Mjölksyrad potatis

  • 1 medelstorPotatis, Fast
  • Salt, mängd = 2% av potatisens vikt

Gul lök- och mjölksyrad potatischutney

  • 1 StMjölksyrad potatis
  • Lök, topp och botten
  • 1 mskRåsocker
  • 1 mskChampagnevinäger
  • 0,5 tskSalt

Potatiskrisp

  • 1 medelstorPotatis, Fast
  • 8 dlEkologisk rapsolja , Från fritering av lökringar
  • 1 en nypa salt

Syrad lök

  • 2 stGul steklök
  • 0,5 dlSocker
  • 0,5 dlättika
  • 0,5 dlVatten

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Så gör du Sveriges godaste macka