
The Book Affair
66 Day Challenge med medelhavsmat – Ulrika Davidsson
209,00 kr239,00 kr
Läs mer
Ute i sista minuten med julmaten?
Det ordnar sig. Kostrådgivaren Ulrika Davidsson serverar dig julbordet som går supersnabbt att svänga ihop, och som till på köpet är svinnsmart.
I år ska jag vara en planerad människa. Hur många gånger har man inte tänkt så? Och ändå står man där någon dag före jul och inser att man ska få till ett helt julbord också. Tidsoptimist, javisst! Men lugn, det finns genvägar och smarta lösningar.
– Ni vill inte veta hur många gånger jag har varit ute i sista minuten med julmaten, skrattar författaren och kostrådgivaren Ulrika Davidsson.
Ulrika är julfantast så till vida att hon älskar tiden innan jul; myset, de tända ljusen och roliga glögg-mingel.
– I år verkar folk ha hållit på extra mycket. Flödena på sociala medier är fyllda av saffransbullar, kakor och pepparkakshus.
Ur hållbarhetssynpunkt är julen däremot ingen favorithögtid. Själv låter hon hellre barnen köpa vad de behöver än ger högar av presenter.
– För att inte tala om mängden mat folk bär hem, låter stå i kylen, för att sedan kasta. Man köper sill och rödbetssallader och slänger mer än hälften. Det är förfärligt.
Så när man står där och har knappt om tid att planera och laga sitt julbord är första tipset att fråga sig vad familj och övriga gäster vid matbordet verkligen gillar och vill ha. För det finns en del syltor, korvar och annat som är mest skådebröd.
– Själv älskar jag sill, och brukar göra en ny smaksättning varje år. I år har jag gjort en asiatisk sill med salladslök, lime, ingefära, chili och koriander. Den blev fantastiskt god.
Och på tal om snabba lösningar så köper Ulrika alltid den så kallade femminuterssillen, alltså en färdiginlagd sill redo för smaksättning.
– Potatisen därtill känns däremot onödigt tycker jag. Då äter jag hellre bröd eller en god rotfruktsgratäng.
Är du vegetarian eller vill äta grönt med tanke på planeten, så tipsar Ulrika om att man kan göra en ”vego-sill” på aubergin, som du kokar i bitar och blandar i en röra, alltså samma som du gör till din vanliga favoritsill.
– Första gången jag åt det här blev jag förvånad, för det är väldigt sill-likt i både smak och konsistens.
Ulrika gillar också röror, som skagenröra och kräftröra, där du kan byta ut skagenrörans rom och dill mot salladslök, ingefära och chili till kräftorna, för lite extra sting.
– Den här typen av röror känns lyxiga, men tar bara minuter att svänga ihop.
Fort går det också att fixa en fräsch sallad, kanske med grönkål eller svartkål, apelsin, mandel och granatäpple.
– Eller apelsinsallad med ädelost och pistagenötter. Dessutom är jag galet förtjust i brysselkål, det har kommit med åren. Den steker du upp lite snabbt i smör, och avnjuter med riven parmesan.
Generellt tycker Ulrika att det är ett tips att dra ner på köttmängden på julbordet – för både hälsan och klimatets skull. Vill du ha en skinkbit, så köp inte en hel skinka, utan det antal skivor du tror går åt.
– Till skinkan brukar jag servera en coleslaw gjord på den vackra rödkålen.
Sedan var det frågan om vad man ska servera den sena julaftonskvällen.
– Då brukar vi äta samma sak. Det innebär att man får njuta av julmaten två gånger, samtidigt som det blir mindre matsvinn.
– Maten håller längre i kylen än vad många tror, och hur lyxigt är det inte att äta lite skagen eller några sillbitar till frukostäggen? Men har du tröttnat på julsmakerna, så kan du stoppa maten i frysen. Kanske till och med göra i ordning några matlådor, med lite olika saker som du kan avnjuta i stressiga, fattiga januari, tipsar Ulrika Davidsson.
The Book Affair
66 Day Challenge med medelhavsmat – Ulrika Davidsson
209,00 kr239,00 kr
Läs mer
Här är Ulrika Davidssons förslag på hur du på bara några timmar får ihop ett härligt julbord. ”Dra ner på köttmängden och ät mer grönt, det är bra både för dig och planeten.”
Här är Naturskyddsföreningens två hållpunkter för dig som gärna vill tänka på planeten när du planerar julmat.
Det allra bästa är att välja både vego och eko på julbordet!
The Book Affair
66 Day Challenge med medelhavsmat – Ulrika Davidsson
209,00 kr239,00 kr
Läs mer
30 min
30 min
20 min
15 min
1 h 10 min
1 h
40 min
15 min
10 min
30 min
30 min
3 min