Fransk salladsklassiker – sallad niçoise.
Fransk salladsklassiker – sallad niçoise.

Sallad niçoise – fransk salladsklassiker

Sallad niçoise – ”Fransk salladsklassiker, som passar extra bra i sommarvärmen. Sardeller, oliver och kapris ger sältan man gärna varvar de friska lemonaderna med i solen. Välj tonfisk i olivolja, det är absolut godast”, säger Tove Nilsson.

Recept från boken ”Ägg – recept och teknik” (Natur & Kultur).

Sallad niçoise

  • Ingredienser

  • 400 g potatis, kokt , gärna färskpotatis eller riktigt små fasta potatisar
  • 150 g haricots verts
  • 4 kokta ägg
  • 0.5 msk dijonsenap
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk flytande honung, eller strösocker
  • 3 msk olivolja
  • 1 rödlök, finskivad
  • 1 salladshuvud, gärna gem- eller huvudsallad
  • 200 g körsbärstomater
  • 8 sardellfiléer
  • 4 msk kapris
  • 1 dl svarta oliver, gärna taggiasca
  • 2 burkar tonfisk i olja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • citronklyftor

Gör så här

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN