Dyra vindroppar efter katastrofår

”Vi har stora problem framför oss”

Uppdaterad 2021-11-08 | Publicerad 2021-11-06

Få kommer att få läppja på årets vin.

Frostnätterna i våras och mögelangrepp ligger bakom.

Enligt den internationella branschorganisationen OIV är produktionen av årets vin extremt låg. Den är nästan nere på samma nivå som under det historiskt dåliga vinåret 2017.

Det är vädret som är boven. I april drabbades Europas stora vindistrikt av flera frostnätter. Den franske jordbruksministern Julien Denormandie kallar frostangreppen för ”troligen den största jordbrukskatastrofen i början av decenniet”.

Bland de drabbade vinregionerna finns klassiska Bordeaux, Champagne och Bourgogne.

– Det finns inga ”normala år” längre. Vi har stora problem framför oss. Marken här är kalkrik och behåller inte vattnet så bra. Vårt vin klarar inte varma torra somrar. Vi försöker anpassa oss, men om uppvärmningen fortsätter har vi kanske inget Chablisvin år 2050, har vinproducenten Clotilde Davenne tidigare sagt till SVT.

Frankrikes produktion blev 27 procent lägre, vilket är den lägsta siffran sedan 1957.

Omkring 25 miljarder liter vin har producerats under 2021 – ett tapp på fyra procent jämfört med 2020, skriver TT.

Enligt OIV-chefen Pau Roca är klimatet boven, det finns inte "något vaccin" mot klimatförändringarna och han säger att industrin måste anpassa sig och bli mer ekologiskt hållbar.

Frankrike, Spanien och Italien står för nästan hälften av världens vinproduktion. Även Tyskland har drabbats av bakslag.