Kan man äta nio år gammal saltgurka?

Publisert:

21 augusti 2010. Trots det dammiga bäst före-datumet doftar saltgurkan helt okej och smakar alldeles utmärkt.

Sunt matförnuft eller en lek med döden?

Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, reder ut när du kan lita på dina sinnen och när det är läge att rätta sig efter datumstämpeln.

Den gröna färgen är kanske något mattare än när burken var sprillans, men gurkan är krispig och smakar som den ska. Visst hade den stått ett bra tag i kylen men jag blev lätt chockad av bäst före-datumet på lockets kant. ”BF21082010” Drygt nio år sedan! Men jag lever uppenbarligen fortfarande och mår inte ett dugg konstigt så jättegammal gurka verkar inte vara så farligt.

  • Gäller det all mat? I kampen mot matsvinnet är ju parollen ”Bäst före-datum är bara siffror – titta, lukta och smaka på maten i stället”.
Aftonbladets reporter Jon Hansson hittade en gammal gurkburk i kylen och undrar: Törs jag fortsätta äta av den?

– Ja, så är det – om du är frisk och inte tillhör någon riskgrupp, exempelvis är gravid eller har nedsatt immunförsvar. De i riskgrupperna ska i stället undvika vissa livsmedel redan innan datumet går ut. Det gäller förpackningar med smörgåspålägg som kalkon eller skinka och kallrökt eller gravad lax. Där brukar det stå att produkten håller tre veckor i kylskåp, men om du tillhör någon riskgrupp ska du inte äta något som varit förpackat mer än en vecka, säger Christina Lantz.

  • Men vi andra kan äta allt som ser okej ut och som doftar och smakar som det ska, även om datumstämpeln är passé?

– Ja, fast du får skilja på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Efter bäst före-datum kan du lita på din egen bedömning av hur maten ser ut, doftar och smakar. Men känsliga livsmedel som kyckling, köttfärs och färsk fisk är i stället märkta med sista förbrukningsdag. Efter den dagen ska du slänga livsmedlet även om det verkar okej. Du kan bli sjuk av att äta det.

  • Ibland kan något verka delvis ätligt, till exempel en ost eller limpa med enstaka mögelfläckar. Kan jag skära bort möglet och äta resten?

– På hårdost, sylt, mos och äpplen kan du ta bort det mögliga med 2 cm marginal. I andra livsmedel som bröd, saft och mjuka ostar kan de gifter mögelsvamparna producerar sprida sig lättare så där är det bara att slänga. Och är du det minsta osäker – släng.

  • Hur är det med matrester?

– Samma som med bäst före-stämplade matvaror. Titta, dofta, smaka när du ska äta dem. Tänk på att kyla överbliven mat så fort som möjligt så håller den längre.

Viktigt att kyla ris och pasta snabbt

  • Är det några rätter eller råvaror som man ska vara extra noga med? Har hört att kokt ris kan vara farligt.

– Nja, i storhushåll har det funnits problem att få stora mängder ris kallt tillräckligt fort men någon enstaka portion i hemmaköket går ju snabbt att kyla ner. Men för hållbarheten är det lika viktigt att snabbt kyla ris, pasta, potatis och andra kolhydratrika livsmedel som grytor och andra rätter. 

  • Tänkte att förklaringen till min nästan decenniegamla saltgurkas fina form kunde vara ett mycket kallt kylskåp men det visade sig hålla hela 6 grader, ett par över rekommenderade 4 plus. Ska jag försöka få ner temperaturen ännu lägre?

– Visst, då får maten ännu längre hållbarhet. Du kan dock få problem med att maten, främst grönsaker, kan få köldskador. Därför kan det vara bra att sikta in sig på 4 grader.

  • Hur är det med frysen, får maten evigt liv där?

– Inget kan bli hälsovådligt hur länge det än ligger i frysen. Inget växer till i den låga temperaturen. Men det bildas iskristaller, feta livsmedel härsknar, bröd torkar och glassen får en inte så kul hinna.

  • Kan jag rent av frysa ihjäl farliga mikrober?

– Nej, en del tål visserligen kyla sämre än andra men det går inte att döda bakterier i frysen på samma sätt som du kan döda vissa av dem genom att hetta upp maten.

En kylkonserv eller en inläggning som ska förvaras i kylskåp håller också väldigt länge. Så, om du förvarat gurkan enligt anvisningen på burken är det bara smaken och konsistensen som avgör om den går att äta, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Fynda mat med 20-90 procents rabatt – samtidigt som du minskar
matsvinnet

Se upp för kyckling och fisk

  • En del livsmedel, till exempel vakuumförpackat kött, inplastad fisk och färsk kyckling luktar ibland illa även om de är helt okej. Hur vet jag att det är normalt stink och inte något farligt?

– Det är skillnad mellan den unkna doften från en nyöppnad förpackning och något som är ankommet men den är lite svår att beskriva. Är råvaran fräsch vädrar ofta den där lukten bort efter några minuter. Om du är osäker kan du också genomsteka en liten provbit ordentligt. Du kommer helt säkert att känna på smaken om köttet är otjänligt. Men du ska inte provsmaka kyckling eller fisk som passerat sista förbrukningsdag.

  • Till sist, min gurkburk, törs jag fortsätta äta av den?

– Om du har förvarat inläggningen i kylskåp så är det lukt, konsistens och smak som avgör om den går att äta. En helkonserv skulle säkerhetsmässigt kunna hålla väldigt, väldigt länge – flera år efter bäst före-datum. En kylkonserv eller en inläggning som ska förvaras i kylskåp håller också väldigt länge. Så, om du förvarat gurkan enligt anvisningen på burken är det bara smaken och konsistensen som avgör om den går att äta.

Kan man äta nio år gammal saltgurka?
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.